Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Alarmsysteem: geef inbrekers geen kans tijdens eindejaarsperiode

Tijdens de eindejaarsperiode schiet het aantal woninginbraken traditioneel de hoogte in. Vooral op kerstavond slaan inbrekers hun slag. Met een alarmsysteem kunt u echter onbezorgd genieten van de feestdagen.

In heel Vlaanderen ligt het aantal inbraken tijdens de eindejaarsperiode opvallend hoog. Vooral kerstavond, kerstdag en de weekends zijn favoriete tijdstippen voor inbrekers. Sloegen de dieven vroeger vooral ’s nachts toe, dan ligt de piek tegenwoordig in de namiddag en avond, op momenten dat veel mensen niet thuis zijn.

Overdag gaan heel wat mensen immers hun kerstinkopen doen, ’s avonds vieren ze dan Kerstmis bij familie of vrienden. Dieven zien dat er geen licht brandt in huis, zeker nu het zo vroeg donker is, en weten dat de kust veilig is.

Met enkele simpele anti-inbraaktips kan je al heel wat onheil voorkomen:

  • Ramen en deuren: sluit alle ramen en deuren goed af als je het huis verlaat.
  • Bewoonde indruk: zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt. Laat op de benedenverdieping aan de straatkant een lamp branden.
  • Ladders of vuilniscontainers: die haal je best weg. Ze zijn voor dieven immers ideaal om in te breken via de bovenverdieping.
  • Waardevolle spullen uit het zicht: items als laptops, tablets, gsm’s, autosleutels laat je best niet rondslingeren op de tafel. Alles wat van buitenaf zichtbaar is, trekt immers inbrekers aan.

Alarmsysteem op maat

Toch blijken die tips vaak niet genoeg om ongenode gasten buiten te houden. Een structurelere manier is een alarmsysteem te plaatsen.

Het grootste voordeel van een professioneel alarmsysteem is het afschrikeffect. Het alarmsysteem is immers uitgerust met een krachtige buitensirene. Zodra inbrekers de sirene opmerken aan de gevel, houden ze het meestal direct voor bekeken.

Bovendien heb je met een alarmsysteem oneindig veel mogelijkheden, op maat van je budget en je woning. Zo kan je kiezen tussen een bedraad en een draadloos alarmsysteem, met of zonder meldkamer, met of zonder rookdetectoren erbij, enzovoort. Wil je je alarmsysteem na de plaatsing nog uitbreiden met extra sensoren of camera’s? Dat kan perfect.

Een professioneel alarmsysteem hoeft ook niet extreem duur te zijn. Voor 1.200 euro heb je al een goede alarminstallatie. Dat lijkt veel geld, maar met 200 inbraken per dag in Vlaanderen is de kans reëel dat ook jouw woning aan de beurt komt. Beter voorkomen dan genezen, zegt het spreekwoord nu eenmaal. Hier kan je offertes voor alarmsystemen vergelijken.

Daarnaast betaal je op de plaatsing van een alarmsysteem tegenwoordig ook maar 6% btw i.p.v. 21%. Zo wordt je alarmsysteem ook nog ietsje goedkoper.