Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

In 6 stappen naar de ideale beveiliging van je huis

Elk jaar vinden in ons land 700.000 woninginbraken plaats. Dat zijn er zowat 200 per dag. Het is dus geen overbodige luxe om te investeren in een alarmsysteem voor je woning.

Er bestaan heel wat manieren om je huis te beveiligen voor ongenode gasten. Zo kan je gepantserde deuren of speciale beglazing laten plaatsen, maar een van de meest efficiënte en relatief goedkope manieren is nog steeds een alarmsysteem. Met deze 6 stappen kom je tot een totaaloplossing op maat van je huis.

1. Professioneel of doe-het-zelf alarmsysteem?

Tegenwoordig kan je in de doe-het-zelfzaken al een alarmsysteem kopen. Zo’n alarmsysteem is veel goedkoper dan als je een beroep doet op een professionele installateur, maar hebben ook nadelen. Zo is een doe-het-zelf alarmsysteem niet op maat van je woning. Bij een professioneel alarmsysteem heb je bovendien veel meer keuzemogelijkheden aan sensoren, sirenes, enzovoort.

Tussen de zelfbouwtoestellen zijn er bovendien aardig wat minderwaardige, die er vrij snel de brui aan geven. Daarnaast zijn vervangstukken niet altijd beschikbaar en kan je nauwelijks rekenen op dienst-na-verkoop.

De detectoren van een doe-het-zelf alarmsysteem zijn ook lang niet even krachtig als die van een professioneel huisalarm. Als de plaatsing ondoordacht gebeurt, vallen ze overigens makkelijk uit te schakelen door inbrekers.

2. Welke sensoren kies je?

Kies je voor een professioneel alarmsysteem, dan heb je keuze uit verschillende soorten sensoren. Zo zijn er bewegingsmelders, magneetcontacten, glasbreuksensoren, enzovoort. Bij een deur of openslaand raam plaats je best een magneetsensor. Die reageert meteen zodra de deur of het raam opengaat, zodat de dief al afgeschrikt wordt nog voor hij je woning is binnengedrongen.

Komen meerdere ramen uit op dezelfde ruimte, dan kan je je alarmsysteem uitrusten met bewegingsdetectoren. Ook infrarode bewegingssensoren, die reageren op warmtebronnen, zijn mogelijk. Ook glasbreuksensoren, die meestal reageren op het geluid van brekend glas, niet op één enkel raam, zijn ideaal om een hele ruimte te beveiligen.

3. Welk soort sirene kies je?

Sirenes hebben een groot afschrikeffect. Je kan kiezen tussen een binnen- of een buitensirene voor je alarmsysteem. Het voordeel van een binnensirene is dat je bij een inbraak snel wakker wordt. Het grootste afschrikeffect vind je echter bij een buitensirene. Vaak houden inbrekers het al voor bekeken als ze de sirene aan de gevel zien.

4. Draadloos of bedraad?

Ook een belangrijke vraag die je je moet stellen is of je een bedraad of een draadloos alarmsysteem wil. Beide systemen zijn even betrouwbaar, maar een bedraad huisalarm kost meer tijd en moeite om te plaatsen en valt bijgevolg duurder uit. Zelfs al slagen de inbrekers erin om de draad door te knippen, dan krijg je nog steeds een melding.

Het nadeel van een draadloos alarmsysteem is dan weer de batterij. Om de drie jaar is die aan vervanging toe.

5. Meldkamer of via gsm?

Elke melding van een alarmsysteem wordt automatisch verstuurd via de telefoonlijn. Bovendien kan je verschillende contacpersonen opgeven die de melding ontvangen. Die melding zelf kan bestaan uit een spraakoproep, waarbij het alarmsysteem alleen stopt met bellen als je de melding bevestigd hebt. Maar je kan er ook voor kiezen de meldingen via sms te laten verlopen.

Soms kan het echter gebeuren dat je de melding niet meteen opmerkt. Dan ben je misschien beter af met een meldkamer. Die neemt altijd de eerste melding op. Zelfs als de telefoonlijn daarna gesaboteerd wordt, kan je er zeker van zijn dat de melding is aangekomen. Vervolgens belt de meldkamer de opgegeven contactpersonen op.

6. Uitbreidingsmogelijkheden

Je kan je woning niet alleen beschermen tegen inbraken, maar ook tegen brand, waterschade,… Zo kan je rookmelders, waterdetectoren en gasmelders plaatsen.

Ook kan je ervoor opteren om aanvankelijk een vrij basic alarmsysteem te laten installeren. Dat kan je later nog uitbreiden met extra detectoren en/of camera’s. Een erkend specialist biedt je graag professioneel advies voor je alarmsysteem.

Op zoek naar een alarmsysteem op maat van je woning?

Ontvang vrijblijvend offertes van professionele leveranciers in uw buurt.