Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Alarmsystemen met meldkamer steeds populairder

Het aantal particulieren dat zijn alarmsysteem laat aansluiten op een zogeheten meldkamer, is de voorbije 5 jaar met 40% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Securitas België. Vooral in de zomermaanden en tijdens de eindejaarsperiode schiet het aantal aansluitingen de hoogte in.

Een alarmsysteem dat aangesloten is op een meldkamer, geeft bij een inbraakpoging automatisch een signaal door aan de alarmcentrale. Een meldkamer is met andere woorden een bewakingscentrale die 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bemand is.

Voordelen meldkamer

Het grote voordeel van een alarmsysteem met meldkamer is dat je bezittingen altijd veilig zijn. De bewakingsagenten in de centrale proberen bij elke melding onmiddellijk jou (of een andere contactpersoon) op te bellen. Dat gebeurt in cascade: neemt de eerste contactpersoon niet op, dan bellen ze de volgende contactpersoon op de lijst, enzovoort.

Als je dat wenst, gaan de bewakingsagenten ook ter plaatse om je woning te controleren. In geval van nood stuurt de meldkamer de politie ter plaatse.

Bij een stroompanne krijg je van de alarmcentrale ook een melding. Je alarmsysteem blijft trouwens nog een tijd lang functioneren, afhankelijk van de levensduur van de batterij.

Kostprijs alarmsysteem

Hoeveel je voor een alarmsysteem met meldkamer betaalt, is moeilijk te zeggen. Alles hangt af van je specifieke wensen en hoe uitgebreid het alarmsysteem zelf is.

In ieder geval gebeurt de aansluiting op een meldkamer volgens een abonnementsformule. De prijzen zijn afhankelijk van de firma in kwestie, maar over het algemeen heb je al een aansluiting vanaf 7 euro per maand. Tot de helft van de abonnementskosten kan je trouwens inbrengen in je belastingen.

Verplichte registratie alarmsysteem

Laat je een alarmsysteem installeren? Vergeet dan niet het te registreren bij de politie. Sinds 2010 is dat immers verplicht. Registreren kan eenvoudig hier.

Is je alarmsysteem aangesloten op een meldkamer? Dan hoef je zelf niks te doen. De bewakingscentrale doet de registratie voor jou.

Wil je offertes voor alarmsystemen vergelijken?

Krijg gratis offertes van erkende beveiligingsexperts in uw regio.