Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Dakisolatie: hoe pakt u het aan?

In een slecht geïsoleerde woning gaat 70% van de warmte verloren. 25% tot 30% daarvan gaat verloren via het dak. Met dakisolatie kan u dit perfect tegengaan, maar voor u eraan begint, staat uw best even stil bij de volgende aspecten.

Gaat u uw zolder niet gebruiken?

Wanneer u niet van plan bent uw zolder ooit te gebruiken als leefruimte of opslagplaats, dan hoeft de zoldervloer niet beloopbaar te zijn en kunt u er gewoon glaswol op plaatsen. Voor de afwerking van de dakisolatie kunt u OSB-platen of harde isolatieplaten gebruiken.

Is uw zolder een leefruimte?

Dan moet u het dak isoleren. U kan dat doen door glas- of rotswol tussen de kepers aan te brengen, er een dampscherm op te plaatsen en het geheel vervolgens af te werken met gipskarton. U kunt voor de dakisolatie ook opteren voor harde isolatieplaten die ineens de functie van dampscherm op zich nemen.

Is uw zolder klein en wilt u een zo dun mogelijke dakisolatie? Dan kunt u voor polyurethaan (PUR) if polyisocyanuraat (PIR) gaan. Een laag van slechts 3 cm halveert uw energieverlies al.

Heeft u een onderdak?

Een onderdak is een tussenlaag die zich net onder uw dakbedekking bevindt. Als u vanop de zolder rechtstreeks uw dakpannen kunt zien, heeft u geen onderdak en zult u de zoldervloer moeten isoleren.

Zelf isoleren of een vakman raadplegen?

In principe kunt u zelf uw dak isoleren, maar dan dient u uiterst nauwkeurig te werk te gaan. Bij dakisolatie is volledige luchtdichtheid is namelijk even essentieel als de keuze van het juiste isolatiemateriaal. Wanneer de werken niet correct worden uitgevoerd, kan de doeltreffendheid van de dakisolatie al snel halveren en riskeert u bovendien koudebruggen met vochtproblemen en schimmel tot gevolg. Een vakman raadplegen is dus de beste keuze.