Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Dakisolatie: is glaswol slecht voor de gezondheid?

Hier en daar wordt het wel eens gezegd: als je dakisolatie plaatst, kies dan niet voor glaswol. Dat zou immers erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Toch blijft het gezondheidsrisico erg beperkt.

Uit onderzoeken van onder meer de European Certification Board for Mineral Wool Products (EUCEB) en het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) blijkt dat glaswol zeer milieuvriendelijk is en geen grote gezondheidsrisico’s inhoudt. Het is ook geclassificeerd onder de niet-kankerverwekkende stoffen.

Veiligheidsvoorschriften

Toch is het bij de plaatsing van dit soort dakisolatie aangewezen om een mondmaskertje, veiligheidsbril en handschoenen te gebruiken. Bij het gebruik van glaswol, vooral bij het snijden of scheuren, komt immers veel stof vrij, dat een tijdelijke irritatie of zelfs ontsteking van huid, ogen en luchtwegen kan veroorzaken.

Splinters

Die ongemakken hebben echter niks te maken met een inherente schadelijkheid van dit soort dakisolatie. De irritatie is louter van mechanische aard. Glaswol heeft hetzelfde effect op de huid als wanneer je met met je hand over een baksteen schuurt.

Dat komt door de samenstelling van dit soort dakisolatie. Glaswol is voor 90% gemaakt uit gerecycleerd glas. De fijne deeltjes die vrijkomen tijdens de plaatsing zijn in feite dus bijzonder fijne glassplinters. Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk van die splinters vrijkomen, gebruik je best een scherp mes om het dakisolatie materiaal te snijden.

De overige 10% bestaat over het algemeen uit natuurlijke bindmiddelen (organisch of plantaardig). Af en toe worden ook kunstharsen gebruikt, die formaldehyde bevatten. Bij het plaatsen van de dakisolatie komt maar een zeer geringe hoeveelheid formaldehyde vrij, te weinig om een gevaar te betekenen voor de gezondheid.

Voordelen glaswol

Behalve de mogelijke huidirritaties, biedt glaswol dakisolatie uitsluitend voordelen:

  • Duurzaam: samen met rotswol is glaswol de meest duurzame soort dakisolatie.
  • Hoge isolatiewaarde: glaswol is het meest warmte-isolerend van alle soorten dakisolatie.
  • Geluidsisolerend: glaswol isoleert niet alleen tegen de koude, maar weert ook storend geluid van buitenaf.
  • Vochtwerend: glaswol is niet gevoelig voor vocht en schimmel. Het kan niet rotten en vormt dus evenmin een voedingsbodem voor ongedierte.
  • Brandwerend: glaswol is vuurvast.
  • Besparing van 30% op je energiefactuur: dankzij dakisolatie bespaar je elk jaar tot een derde op je energiekosten.

Wil je ook je dak isoleren met glaswol, maar maak je je toch zorgen om je gezondheid? Laat de plaatsing dan over aan een gespecialiseerd bedrijf. Dat beschikt ook over het meest geavanceerde veiligheidsmateriaal.

Wil je ook de voordelen van dakisolatie ontdekken?

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van specialisten uit uw buurt.