Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Is je woning geschikt voor spouwmuurisolatie?

Met spouwmuurisolatie kan je elk jaar tot 30% op je energiefactuur besparen. Bovendien is ze erg makkelijk en netjes te plaatsen. Maar niet alle woningen komen voor spouwmuurisolatie in aanmerking. Hier lees je of jouw woning geschikt is, in 5 vragen en antwoorden.

Is er een spouw?

Is je woning vóór 1950 gebouwd? Dan is de kans heel groot dat er geen spouwmuur aanwezig is en er dus ook geen spouwmuurisolatie geplaatst kan worden.

Een spouw herken je aan het metselpatroon. Zo bevinden zich net onder het dak of net boven de ingemetselde waterkering (op een meter hoogte) open stootvoegen. Dat zijn verticale openingen tussen twee stenen. Ook verluchtingsroosters kunnen wijzen op de aanwezigheid van een spouw.

Om helemaal zeker te zijn, kan je een gaatje boren in je gevel. Schiet je boor plots door, dan zit je in de spouw.

Is er al oude spouwmuurisolatie geplaatst?

In de jaren ’70, de pioniersdagen van de isolatie, werden al aardig wat spouwen in Vlaanderen geïsoleerd. Het kan dus zijn dat je spouw al geïsoleerd is geweest. In dat geval kan er niet bij-geïsoleerd worden. Wel kunnen er reparaties uitgevoerd worden aan de bestaande spouwmuurisolatie.

Is je spouw breed genoeg?

Voor de meeste installateurs van spouwmuurisolatie moet de spouwruimte minstens 5 cm breed zijn. Een smallere spouw kan immers niet met alle isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld perlietkorrels of glaswolvlokken, opgevuld worden.

De breedte van je spouwmuur kan je meten door te controleren hoe ver je boormachine in de muur verdwijnt.

Is je spouw schoon?

Om spouwmuurisolatie te kunnen plaatsen, mag er nauwelijks vuil in de spouw zitten. Achtergebleven puin of cementresten (zogeheten speciebaarden) zijn de ergste vijand van spouwmuurisolatie. Zij verhinderen immers dat het isolatiemateriaal de hele ruimte opvult, waardoor koudebruggen ontstaan. Via de onopgevulde ruimtes kan in de winter warmte ontsnappen, waardoor die koud worden en er zich vocht op de muur afzet. Dat leidt op termijn onvermijdelijk tot vochtproblemen.

Met een kort camera-onderzoek gaat je installateur na of je spouwmuur schoon genoeg is.

Is je gevel in goede staat?

Niet alleen de spouw zelf, maar ook de buitenmuur moet in goede staat verkeren. Grote scheuren en loslatend voegwerk moeten eerst hersteld worden, voor de spouwmuurisolatie geplaatst kan worden.

Ook kijk je best even naar de buitengevel. Om spouwmuurisolatie te plaatsen, mag de gevel niet uitgerust zijn met dampremmend materiaal. Geglazuurde baksteen, tegels, mozaïek of vochtwerende verf of bepleistering zijn uit den boze.

Wil je ook een derde aan energie besparen met spouwmuurisolatie?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van spouwmuurisolatie installateurs.