Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Veroorzaakt spouwmuurisolatie vochtproblemen?

Af en toe hoor je dat spouwmuurisolatie een vochtprobleem kan veroorzaken. Maar klopt dat wel? Wij zochten het uit.

Volgens velen zorgt spouwmuurisolatie ervoor dat de muur niet langer kan ademen, waardoor het vocht in de woning niet meer afgevoerd geraakt en er vochtproblemen opduiken. Dat is een fabeltje. Een woning ademt immers nauwelijks via de muren, maar wel via ventilatie. Slechts 2% van het huishoudelijk vocht in huis wordt afgevoerd via de wanden, de overige 98% via deuren, ramen en specifieke ventilatieopeningen.

Condensatie

Door je spouwmuur te isoleren wordt er nog minder vocht afgevoerd via de muren. Anderzijds maakt spouwmuurisolatie de binnenmuren warmer en droger, waardoor er geen condensatie op de muren kan neerslaan. Voor er condensatie optreedt, moet het muuroppervlak al kouder zijn dan 12°C. Met spouwmuurisolatie verkleint dus net de kans op condensvorming.

Onstaan er na het plaatsen van spouwmuurisolatie toch condensvlekken op muren of in hoeken achter gordijnen, dan wijst dat op een acuut ventilatieprobleem. De lucht in de woning was dus al bijna verzadigd, nog vóór de plaatsing van spouwmuurisolatie.

Vaker de woning verluchten is in dat geval de oplossing. Zo kan het al volstaan om elke dag 10 à 15 minuten de ramen open te zetten om het condensatieprobleem op te lossen. Helpt dat nauwelijks, dan moeten er mogelijk extra ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem geplaatst worden.

Opstijgend vocht

Ook opstijgend vocht kan de oorzaak zijn van een vochtprobleem als je je spouw laat isoleren. Alle isolatiematerialen voor spouwen zijn waterafstotend, waardoor het vocht dat via de grond naar boven wordt gezogen, in de stenen van de binnenmuren blijft zitten. Het vocht tast het pleisterwerk aan, verdampt deels en zet zich weer af op de koudste plekken rond de ramen.

Om dat grondvocht tegen te gaan, wordt in nieuwere woningen een vochtwerende laag aangebracht op de eerste rij stenen. Bij oudere woningen gebeurde dat nog niet, waardoor vocht vrij spel kreeg. Ga je zo’n oudere woning renoveren en bijvoorbeeld voorzien van spouwmuurisolatie, dan kan het vocht niet meer weg en hoopt het zich op in de muren.

Een geluk ook dat spouwmuurisolatie water afstoot, anders zou ze beginnen te rotten en zou het vochtprobleem nog groter zijn.

Spouwmuurisolatie als boodschapper

Conclusie: spouwmuurisolatie is nooit de échte oorzaak van vochtproblemen in huis, maar door de muren te isoleren kan een sluimerend vochtprobleem wel plots aan de oppervlakte komen. Zelfs zonder spouwmuurisolatie zou het een kwestie van tijd geweest zijn voor het vochtprobleem zich manifesteerde. Een geval van ‘Don’t shoot the messenger’ dus.

Bovendien is de kans klein dat er zich überhaupt een vochtprobleem manifesteert als je je spouwmuren laat isoleren.

Voordelen spouwmuurisolatie

Tot 30% van de energie die uit huis verdwijnt, ontsnapt via de muren. Spouwmuurisolatie kan je dus een fikse besparing opleveren. Elk jaar betaal je dankzij spouwmuurisolatie 25% minder energiekosten. Bovendien krijg je van je netbeheerder een premie van 6 euro/m² om je spouwen te laten isoleren.

Overtuigd van de voordelen van spouwmuurisolatie?

Vraag vandaag nog offertes aan bij erkende installateurs in uw buurt.