Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

5 fouten om te vermijden bij de bouw van je veranda

Als je besluit een veranda te laten installeren, wil je het uiteraard goed doen. Toch kunnen achteraf pijnpunten de kop opsteken. Hier vind je de 5 meest voorkomende problemen bij veranda’s.

FOUT 1: onpraktisch ontwerp

Schuifdeuren naar de tuin of oprit die op een onhandige plaats zijn aangebracht, te weinig lichtinval door een verkeerde oriëntatie… Het zijn maar enkele van de problemen die zich voordoen bij een ondoordacht ontwerp.

Daarom denk je vooraf best goed na over het uitzicht van je veranda. Laat dus altijd een ontwerp maken. Zo komen de veranda bouwer noch jij plots voor onaangename verrassingen te staan en kan hij je verwachtingen meteen toetsen.

FOUT 2: slechte fundering

Een veranda bouwen op een bestaande buitenvloer of terras is niet echt een goed idee. Bij een veranda is de vloerplaat best geïsoleerd en voorzien van een vochtscherm. Op die manier geef je condensvorming en vochtproblemen geen kans.

FOUT 3: onvoldoende isolatie en vochtproblemen

De isolatienormen bij woningen worden steeds strenger. Vooral als je een zogeheten leefveranda laat plaatsen, die een verlengstuk vormt van je huis, is het van belang voldoende te isoleren.

Toch moet je niet overdrijven. Het heeft immers geen zin heel veel isolatie te plaatsen als je de veranda in winter of zomer niet gebruikt. Bovendien moet de hoeveelheid isolatie in je veranda afgestemd zijn op het isolatieniveau van je woning. Een passieve veranda bij een minder geïsoleerd huis heeft geen zin.

Vooral een goede vochtkering en isolatie tegen de gevel zijn van belang. Anders wordt de buitenmuur van je woning een koudebrug en loop je kans op condensatie en schimmels.

FOUT 4: foute raamprofielen

De raamprofielen bij een veranda ondersteunen de dakconstructie en moeten dus stevig genoeg zijn. Daarom kies je in veel gevallen best voor stabiele materialen als staal, aluminium of hout, in plaats van pvc. Zorg er ook voor dat de profielen breed genoeg zijn. Toch kan het soms nodig zijn om extra verstevigingen te voorzien in de muur of het dak om het gewicht te verdelen over de hele constructie.

Daarnaast moeten de profielen uitgerust zijn met een thermische onderbreking. Zoniet vormen ze koudebruggen en gaat er warmte verloren.

FOUT 5: foute soort dakbedekking

Kunststofplaten in bijvoorbeeld polycarbonaat werden vroeger vaak gebruikt als dakbedekking in veranda’s, maar geven bij hevige regenval een stevig trommeleffect. Wil je toch een doorzichtig dak met genoeg lichtinval, dan is hoogrendementsglas een goede optie. Het laat minder warmte door dan dubbel glas én filtert meer licht, wat aangenamer is als u in uw veranda wil lezen of met een computerscherm wil werken.

Heb je geen nood aan een doorzichtig veranda dak? Dan kan je kiezen voor zink, roofing of zelfs dakpannen of leien.