Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

5 soorten vloerbedekking voor je veranda

Schrijnwerk, beglazing, dakbedekking, isolatie… Hieraan wordt vaak – terecht – de meeste aandacht geschonken bij het plaatsen van een veranda. Maar ook de vloerbedekking is van belang. De vloer krijgt het, onder invloed van de hitte of door vuile, natte schoenen immers hard te verduren.

Duurzaam, waterafstotend en makkelijk te onderhouden. Dat zijn de drie sleutelwoorden voor een goede vloerbedekking in je veranda. Het ene materiaal beantwoordt daar beter aan dan het andere. Hier vind je 5 soorten vloerbedekking die ook in jouw veranda niet zouden misstaan.

Tegels

Keramisch, natuursteen, porselein… Tegels komen in alle soorten en maten. In de winter kunnen ze wat koeler aanvoelen in je veranda, maar vooral in het voorjaar en de zomer bieden ze extra verwarming. Tegels nemen immers veel warmte op als de zon schijnt. Tegen de avond staan ze de opgeslagen warmte weer af.

Hout

Een houten veranda vloer oogt heel gezellig en isoleert bovendien erg goed, waardoor je veranda in de winter wat warmer is. Groot nadeel is echter dat hout niet tegen vocht of extreme hitte kan. Kies je voor dit soort vloer in je veranda, dan moet je de veranda dus uitrusten met een perfecte airconditioning.

Laminaat

Liefhebbers van houten vloeren kunnen ook opteren voor laminaat in hun veranda. Technisch gesproken is laminaat niet 100% hout, maar het ziet er wel uit als hout. Bij laminaat bestaat de toplaag uit kunststof, waarop een zeer realistische houttekening is geprint. Daaronder zit een laag die bestaat uit geperste houtvezels (MDF).

Tegelijk is laminaat veel goedkoper dan een houten vloer in je veranda én vergt het minder onderhoud. Eén keer per week afnemen met een vochtige doek is voldoende. Waxen of boenen is dus niet nodig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld kurk of tapijt vervaagt de kleur van laminaat bovendien niet, zelfs niet bij direct zonlicht, en is het beter bestand tegen hitte. Daarnaast is het erg bestendig tegen krassen.

Linoleum

Dit soort vloerbedekking is verkrijgbaar in allerlei kleuren en met diverse patronen. Bovendien is linoleum zeer allergievriendelijk, hoewel het van natuurlijke producten gemaakt is als vlaszaadolie, hars, houtmeel, enzovoort. Wel voelt het koud aan en valt het, net als vinyl, moeilijk te herstellen als het beschadigd geraakt.

Vinyl

In tegenstelling tot linoleum is vinyl gemaakt van synthetisch materiaal, zoals pvc. Het is in duizend-en-één stijlen te verkrijgen, zelfs als imitaties van hout en tegels. Het isoleert goed maar kan wel koud aanvoelen. Daarnaast is het vrij goedkoop.

Nadeel is wel dat het relatief snel verslijt. Zo kunnen er al gauw beschadigingen of krassen zichtbaar worden als je er zware objecten in je veranda versleept. Bovendien is het moeilijk te herstellen.

Doordat het een puur synthetisch materiaal is, kan het ook niet gerecycleerd worden. Wil je je volop inzetten voor het milieu, dan rust je je veranda dus best uit met een ander type vloerbedekking.

En andere materialen?

Behalve de 4 voorgestelde soorten vloerbedekking, bestaat er nog een hele resem andere, zoals bamboe, tapijt en sisal (een Mexicaanse soort vezelbekleding). Toch zijn die niet aan te raden voor je veranda, omdat ze verbleken bij zonlicht of niet vuil- en vochtbestendig zijn.

Belangrijk is ook dat je voor esthetische harmonie zorgt in de keuze voor een bepaald type vloerbedekking in je veranda. Is je veranda ontworpen als uitbreiding van je woonkamer, dan neem je best dezelfde vloerbedekking in de veranda.