Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Veranda in pvc, aluminium of hout: welk materiaal kiezen?

De meest gebruikte materialen voor een veranda zijn nog steeds pvc, aluminium en hout. Elk van die materialen hebben specifieke voordelen. Welk materiaal kies je best voor jouw droom veranda?

Het ene materiaal is het andere niet. Zo is het ene materiaal voor veranda’s beter bestemd tegen slechte weersomstandigheden, is vormvaster en makkelijker te onderhouden. Daarom is het nuttig om vooraf goed de voor- en nadelen van alle profielsoorten af te wegen.

Veranda in hout

Een houten veranda oogt altijd mooi. Hout heeft een warme uitstraling en geeft je veranda, als verlengstuk van je tuin, een natuurlijk uitzicht. Tropische houtsoorten zoals meranti, afzelia, merbau, en teak zijn het best geschikt voor je veranda. Die bezitten immers een natuurlijke hardheid en duurzaamheid. Met zachtere houtsoorten loop je het risico dat ze, onder invloed van warmte, gaan splijten.

Een houten veranda kan ook gemakkelijk op maat gemaakt worden. Voorts is hout een erg goede isolator (U-waarde van 0,8 tot zelfs 0,63 W/m²K – hoe lager de waarde, hoe beter), maar uiteraard speelt ook de beglazing van je veranda een rol. Daarbij kies je best voor hoogrendementsglas. Dat isoleert tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas.

Een groot nadeel van hout is dat die materiaalsoort, in tegenstenstelling tot aluminium en pvc, meer onderhoud vergt. Om de twee jaar moet je de profielen bezetten met beits, verf of een speciale olie. Dit kan je vermijden door te kiezen voor een combinatie van hout en aluminium. Binnen in de veranda is het hout nog zichtbaar, aan de buitenzijde is het bekleed met een laag aluminium.

veranda materiaal

Een houten veranda heeft een warme, natuurlijke uitstraling.

Veranda in pvc

Van de drie materialen die vaak voor een veranda gebruikt worden, is pvc duidelijk het goedkoopst.
Het is bovendien beschikbaar in alle mogelijke kleuren en afwerkingen. Zo kan je je veranda qua stijl en uitzicht volledig afstemmen op je woning. Pvc profielen voorzien worden van kleurcoatings. Zelfs profielen met een houtdessin zijn perfect mogelijk.

Pvc heeft ook een relatief goede isolatiewaarde. Bij de beste profielen zit die rond 1,2W/m²K, gemiddeld rond 2,0 W/m²K. Voorts verkleurt het nauwelijks, zelfs na jaren fel zonlicht, en behoeft het dus geen verder onderhoud.

Het nadeel van pvc is dat het minder sterk is dan hout of aluminium. Om een grote veranda te kunnen dragen zijn er dus dikkere profielen nodig. Grote glaspartijen zijn moeilijk, tussen de ramen moeten meer onderverdelingen komen. Daardoor wordt je uitzicht naar buiten belemmerd.

De nieuwste, maar ook duurdere generatie profielen in pvc zijn echter uitgerust met een metalen kern, wat hen steviger maakt en waardoor ze minder dik geproduceerd moeten worden. Maar dat heeft uiteraard een prijs. Wil je een veranda met grote glaspartijen tegen een lage prijs, dan kies je vaak beter voor aluminium.

Veranda in aluminium

Aluminium blinkt uit door zijn natuurlijke sterkte, wat het mogelijk maakt om met zeer smalle raamprofielen en/of grotere glaspartijen te werken. Ideaal dus voor moderne, zeer open veranda’s. Bovendien vereist aluminium geen onderhoud.

Ook hoef je je geen zorgen meer te maken dat je aluminium profielen koudebruggen zullen vormen. Tegenwoordig zijn die standaard uitgerust met zogeheten thermische onderbrekingen of luchtkamers. Daarbij worden vaak polyamidestrips tussen de binnen- en buitenkant van het raamprofiel bevestigd of wordt een kern van polyurethaan in de binnenkant gespoten die daarna verhardt. De gemiddelde isolatiewaarde van aluminium ramen ligt rond de 1,7W/m²K. Hoe meer thermische onderbrekingen er in het profiel zijn opgenomen, hoe beter de isolatiewaarde.

Op zoek naar gespecialiseerde verandabouwers in de buurt?

Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes.