Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Waarop letten bij de aankoop van een veranda?

Met een veranda kan je zowat 8 maanden per jaar genieten van het zonlicht. Als je ze integreert in je woning, is dat zelfs het hele jaar door. Waar moet je op letten als je een veranda laat zetten?

Doel

Wil je een klassieke veranda om in de tussenseizoenen wat meer van de tuin te genieten of zie je je veranda eerder als een volwaardige uitbreiding van je woning? In het tweede geval kies je voor een woon- of leefveranda, die niet van de keuken of woonkamer gescheiden is.

De keuze voor een woonveranda brengt wel extra kosten met zich mee. Je moet dan immers meer rekening houden met de geldende energienormen en moet dus investeren in isolatie en verwarming. Best installeer je ook een ventilatiesysteem in de veranda, zoniet is de kans groot dat je veranda na verloop van tijd met condensatie en ergere vochtproblemen kampt.
Aangezien je in een leefveranda veel tijd doorbrengt, moet je ook goed nadenken over de plaatsing van voldoende stopcontacten en een televisieaansluiting.

Niet alleen in een leefveranda, ook in een klassieke veranda kan bijvoorbeeld extra verwarming en isolatie voor de kille herfstdagen aangewezen zijn.

Stijl

Grosso modo bestaan er, wat stijl betreft, drie types veranda’s: modern, rustiek of tijdloos. Een moderne veranda oogt zeer strak, met grote glaspartijen, zonder veel kozijnen, franjes of versieringen. Wie het allemaal wat eleganter wil, kiest best voor een rustieke veranda, met sierprofielen, sierpalen, rustieke kroonlijsten… Een tijdloze veranda is een mix van de twee andere types, met een klassiekere kroonlijst, maar toch ook veel glas.

Hou er ook rekening mee dat elke verandabouwer zelfs binnen de drie types een eigen stijl heeft en dus andere accenten legt in het ontwerp van een veranda. Om een heel goed beeld te hebben van je droom veranda, speur je dus best even op het internet naar foto’s van veranda’s die je mooi vindt. Zo ben je zeker dat je uiteindelijke veranda ook écht bij jou past.

Materiaalkeuze

Je wil natuurlijk niet dat je veranda snikheet is in de zomer en ijskoud in de winter. Daarom moet je goed letten op de materiaalkeuze voor profielen, ramen en dakbedekking.

  • Profielen
  • Afhankelijk van je persoonlijke smaak, heb je voor je droom veranda de keuze uit kozijnen in hout, staal, pvc en aluminium. Houten kozijnen isoleren het best, maar zijn ook duurder. Bovendien vereisen ze geregeld onderhoud. Profielen in staal of pvc isoleren het minst, aluminium zit ergens tussenin. Pvc is ook zachter en zet bij hitte sterk uit, terwijl aluminium veel sterker is en bovendien beschikbaar in veel verschillende kleuren. Kies je voor profielen in staal of aluminium, dan laat je die best voorzien van een thermische onderbreking. Het profiel heeft dan een holle kern. De lucht in de kern werkt isolerend en voorkomt zo condensatie.

  • Glassoort
  • Ook het soort glas voor de ramen speelt een rol. Je bent immers weinig met goed isolerende raamprofielen als het glaswerk nauwelijks isoleert? Bij een woon veranda heb je sterk isolerend glas, zogeheten hoogrendementsglas nodig. Dat laat immers maar 40 tot 20% van de warmte door. Bij een klassieke veranda die je vooral in de tussenseizoenen gebruikt, is dubbel glas vaak al genoeg.

  • Dakbedekking
  • Bij een woonveranda bepalen de integratie en oriëntatie van de veranda de materiaalkeuze voor het dak. Zal je veranda op het zuiden gericht zijn, dan kies je best voor zonwerend glas als dakbedekking. Zoniet riskeer je te veel storende lichtinval. Voor een klassieke veranda kan gelaagd glas volstaan. Ook polycarbonaat- of andere kunststofplaten zijn daarbij opties. Nadeel van zulke platen is dat ze bij regen een trommeleffect geven. Bij een plat dak kan je eventueel kiezen voor roofing.

    Wil je je woonveranda ook visueel integreren in je woning? Dan zijn dakpannen of leien in dezelfde aard als de rest van het dak een optie.

    Oriëntatie en plaats

    Wil je maximaal van het zonlicht kunnen genieten, dan richt je je veranda best naar het zuiden. Nadeel is wel dat de temperatuur er ’s zomers wel zeer hoog kan oplopen. Zonwerend glas en/of zonnewering zijn dan handig, net als een ventilatiesysteem. Voor wie vooral in de late namiddag en avond van de zon wil profiteren, is een westelijke of zuidwestelijke oriëntatie ideaal.

    Vergeet ook niet dat het onmogelijk is om een veranda te bouwen over een bestaand terras. Een terras helt immers altijd lichtjes af, terwijl een veranda op een plat oppervlak gebouwd moet worden.

    Prijs veranda

    Een exacte prijs is natuurlijk moeilijk te bepalen, omdat die afhangt van veel verschillende factoren. Maar over het algemeen ligt de veranda kostprijs tussen de 15.000 en de 25.000 euro.