Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Wat kost een veranda?

Je veranda kan je precies op maat laten maken. Naargelang de uitgebreidheid van je wensen, kan de veranda prijs dus erg verschillen. Welke factoren bepalen de prijs?

Geen enkele veranda is dezelfde. Leefveranda’s bestaan niet langer uit vaste modellen, maar worden dezer dagen altijd op maat gemaakt. Zo kan je het type verlichting bepalen, de stijl van de profielen, de beglazing, zonnewering, ventilatie, vloerbekleding, enzovoort. Maar net dat haast oneindige spectrum aan mogelijkheden maakt het moeilijk om een eenheidsprijs te bepalen voor je ideale veranda.

In het algemeen kan je stellen dat een veranda je zo’n 1.000 à 1.500 euro per m² kost. Vooraf hou je best rekening met een aantal elementen die invloed hebben op de prijs:

Ligging

De ligging van je veranda is erg belangrijk, omdat die de mate en de soort verwarming bepaalt die je nodig zal hebben. Een (deels) zuidelijke oriëntatie is uiteraard beter dan een veranda die pakweg naar het noorden gericht is.

Materiaal profielen

Voor houten schrijnwerk betaal je het meest. Pvc profielen in je veranda kosten over het algemeen het minst.

Het beste is niet zozeer te kijken naar de prijs van de profielen, maar naar de isolatiewaarde (de zogeheten U-waarde). Je wil immers kwaliteitsvol schrijnwerk dat zo min mogelijk warmte doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het schrijnwerk isoleert.

Met U-waarden tussen 0,8 en 0,63 W/m²K (Watt per vierkante meter Kelvin) isoleert hout het best. Dan volgen pvc en aluminum met waarden tussen 1,5 en 0,8 of zelfs 0,78 W/m²K. Veel hangt hierbij af van het aantal thermische onderbrekingen of luchtkamers die in de profielen verwerkt zitten. De stilstaande lucht in de thermische onderbreking werkt immers isolerend. Stalen profielen zijn erg duur en hebben bovendien ook nog de slechtste isolatiewaarde.

Hoogrendementsglas

HR-glas of hoogrendementsglas is duurder dan gewoon dubbel glas, maar is op lange termijn wel de beste keuze, aangezien het beter isoleert, zowel in de winter als in de zomer. Voor de plaatsing van hoogrendementsglas kan je ook een premie krijgen van je netbeheerder. Die bedraagt 12 euro/m² als het hoogrendementsglas een U-waarde heeft van maximaal 1,1 W/m²K (watt per vierkante meter Kelvin). Is de U-waarde maximaal 0,8 W/m²K? Dan krijg je zelfs 15 euro/m².

Grootte en stijl

Een ruime veranda kost uiteraard meer, maar ook de stijl van je veranda kan de prijs beïnvloeden. Bij een veranda in moderne, strakke stijl heb je grote glaspartijen en dus minder profielen nodig. Veranda’s in landelijke stijl zijn vaak gezelliger, maar door de vele kleine onderverdelingen en sierprofielen in de ramen, loopt ook de kostprijs op. Ook een combinatie van beide stijlen, die je veranda ‘tijdloos’ maakt, is mogelijk. In ieder geval maak je vooraf best een afweging van wat duurder uitvalt: meer profielen of meer glas. En welke stijl jij het mooiste vindt, uiteraard.

Verwarmingskosten

Om de verwarmingskosten te kunnen bepalen, moet je eerst weten of je je veranda ook in de winter vaak wil gebruiken of niet. In het eerste geval heb je sowieso nood aan een volledige verwarming. De eenvoudigste oplossing is de centrale verwarming van je huis uitbreiden naar je veranda.

Wil je het wat eleganter, minder zichtbaar? Dan kan je kiezen voor vloerverwarming. Een nadeel is wel dat het vrij lang kan duren eer de ruimte opgewarmd is. Een kachel op gas of hout biedt dan weer extra gezelligheid.

Tegelijk kan je veranda dienen als natuurlijke verwarming. Welk seizoen het ook is, het invallende zonlicht doet de temperatuur stijgen. Door de deuren naar je huis open te zetten, kan je die warmte in je huis laten binnenstromen.

Bouwvergunning

Om een veranda te laten plaatsen, hoef je geen bouwvergunning meer te verkrijgen. Het volstaat om de dienst Stedenbouw van je woonplaats op de hoogte te brengen.