Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Welke soort zonnewering kies je best voor je veranda?

In de zomer kan een veranda al snel als een sauna aanvoelen. Ook kan het felle zonlicht storend werken als je wil lezen of op de computer werken. Met een degelijke zonnewering kan je de grootste hitte en een overdaad aan licht buiten houden.

Zonnewering voor je veranda bestaat in verschillende soorten. Zo is er zonnewering voor de buitenzijde van de veranda of zonnewering die binnenin geïnstalleerd moet worden. Voor binnen zijn er bijvoorbeeld rolgordijnen, vouwgordijnen en jaloezieën.

Buiten zonnewering

Zonnewering die aan de buitenzijde van de veranda geplaatst wordt, is over het algemeen duurder, maar tegelijk wel doeltreffender. De zonnestralen worden immers tegengehouden nog voor ze het glas bereiken, waardoor de veranda minder hard opwarmt.

Ook hier bestaan verschillende types:

  • Elektrische zonnewering in doek: een voorgespannen systeem dat meegaat met de vorm van dak en ramen van de veranda. Het doek besaat uit acryl en is daardoor water- en vuilafstotend. Bovendien is het bestand tegen de groei van mos en schimmels.
  • Screens: dit soort zonnewering voor je veranda bestaat uit een doek met kleine perforaties. Zo ben je beschut tegen een overdaad aan licht en warmte in je veranda, maar heb je toch een onbelemmerd zicht op je tuin. Hoe groter de perforaties, hoe meer doorkijk je hebt.
  • Lamellen: er bestaan niet alleen lamellen voor binnen in je veranda (zogeheten jaloezieën), maar ook voor buiten. Die zijn beschikbaar in hout of aluminium. Via geleiders kan je de lamellen tot de gewenste positie naar beneden laten zodat ze een gedeelte of het hele raamoppervlak laten afschermen. Ook de hoek waarin ze gedraaid staan, kan je aanpassen. Vaak worden de lamellen uitgerust met een elektrische besturing.

Zonwerend glas als alternatief

Zonwerend glas is zeker het overwegen waard als zonnewering voor veranda’s. Het glas is voorzien van een speciale coating die een groot deel van de UV-straling weerkaatst. Zonwerend glas in je veranda houdt liefst 60% meer warmte tegen als dubbel glas. Het licht wordt echter niet tegengehouden, zodat je optimaal van de zonnestralen kan profiteren.

Wil je je veranda ook kunnen gebruiken op de heetste zomerdagen? Dan ben je beter af met buitenzonnewering dan met zonwerend glas. Ook in de winter kan zonwerende beglazing een nadeel zijn, aangezien de warmte van de zon ook dán wordt tegengehouden.

Planten als extra zonwering

Ook planten hebben hun nut om de hitte uit je veranda te houden. Als je in de tuin, voor de ramen van je veranda, planten en struiken plaatst, heb je meteen een extra, natuurlijke vorm van zonnewering.

Kostprijs veranda zonnewering

Hoeveel zonnewering kost, hangt uiteraard af van de soort. Voor screens betaal je tussen de € 150 en 270 per m². Lamellen en jaloezieën kosten dan weer het dubbele. Daar liggen de prijzen tussen de € 200 en € 500 per m². Bij zonwerende beglazing ligt de startprijs op € 80 per m². Daar kunnen uiteraard nog plaatsingskosten bijkomen.