Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Kelderdichting of bekuiping: de oplossing voor uw vochtige kelder

Vochtproblemen in de kelder tasten de structuur van je woning aan. Bovendien wordt de kelder er onbruikbaar door en verlies je zo een nuttige extra ruimte. Met kelderdichting zijn die problemen snel van de baan.

Kelderdichting of bekuiping is de meest voorkomende oplossing voor vochtproblemen in de kelder. Daarbij krijgen zowel de wanden als de keldervloer een uitgebreide behandeling.

1. Muren afkappen en barsten dichten

Bij kelderdichting moet je alle muren afkappen tot op de naakte baksteen. Dat is nodig om te kunnen bepalen waar het grondwater door de muren heen sijpelt. Vervolgens maak je alle holtes, scheuren en losgekomen voegen stofvrij en dicht je ze met een speciaal waterwerend middel. Omdat het opvulmiddel kan krimpen, is het bij kelderdichting soms nodig de vloeistof twee of drie keer in dezelfde scheur aan te brengen.

2. Muren bepleisteren

Het vulmiddel moet 24 tot 48 uur drogen. Daarna kan je een laag waterdichte pleister aanbrengen. Gebruik daarvoor een brede kwast en zorg ervoor dat het product tot in de kleinste poriën doordringt. Ook de zogeheten kimnaad, de voeg tussen muur en keldervloer, moet ingestreken worden. Vervolgens laat je de cementlaag uitdrogen en breng je een nieuwe laag aan. Vaak zijn zelfs drie lagen nodig voor een perfecte kelderdichting.

3. Keldervloer dichten

De kelderdichting is alleen geslaagd als ook de vloer volledig waterdicht is. Ook de vloer moet dus behandeld worden. Kampt de vloer met opstijgend vocht, dan kan je hetzelfde product gebruiken als voor de keldermuren. Bij een droge vloer, waar nog geen vocht doorheen dringt, breng je best een polyurethaancoating aan. Kies voor die coating een kleur die aansluit bij de waterdichte bepleistering van de muren.

Controleer vooraf of de vloer stofvrij is. Is dat het geval, dan kan je een primer aanbrengen met een verfrol. Zodra de grondlaag volledig droog is, breng je de polyurethaancoating aan. Meestal volstaat één laag voor een goede kelderdichting.

Expertise

kelderdichting: schakel een vochtspecialist in

Kelderdichting kan je perfect zelf doen, maar het is een eerder arbeidsintensieve klus. De werken nemen drie à vier dagen in beslag en vereisen een zekere mate van expertise. Het is immers van belang dat de kelderdichting zeer precies gebeurt. Zelfs een klein gaatje in de bekuiping kan de volledige werkzaamheden nutteloos maken. Bij twijfel doe je dus best een beroep op een expert in kelderdichting.

Prijs kelderdichting

De exacte kostprijs voor kelderdichting, hangt af van de ernst van de vochtproblemen. Voor een gemiddelde kelder betaal je tussen de 4.000 en de 10.000 euro. Dat is een smak geld, maar hoe langer je wacht, hoe groter de problemen worden en hoe meer de kelderdichting je uiteindelijk zal kosten.

Roep het vocht in je kelder een halt toe

Vind een vochtexpert uit jouw buurt