Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Wat kost een behandeling tegen opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan een hardnekkig probleem zijn en je huis veel schade toebrengen als het niet tijdig aangepakt wordt. De kosten kunnen daardoor al gauw oplopen. Maar hoeveel kost een opstijgend vocht behandeling precies?

Loslatend behang, vochtplekken op de muur, loskomende plinten, schimmel… Het kan allemaal wijzen op opstijgend vocht, tenminste als de vochtproblemen zich manifesteren op maximaal 1,20 meter van de grond. Zoniet gaat het vaak om doorslaand vocht, wat het gevolg is van waterinsijpeling en wijst op scheuren in de buitengevel.

De meest gebruikte behandeling om opstijgend vocht tegen te gaan is de muren onderaan injecteren met een vochtwerende gel. Dit kan je eventueel zelf doen, maar veiliger is het om de hulp in te roepen van een erkend vochtexpert. Bij een slechte behandeling van de muur kan het probleem van opstijgend vocht immers verergeren.

Prijs per lopende meter

De prijzen om je muren te laten injecteren tegen opstijgend vocht liggen rond de 100 euro per lopende meter. Voor een hele muur moet je rekenen op gemiddeld minstens 850 euro. In die prijs zitten de verplaatsingskosten, werkuren én opruimwerk achteraf begrepen. De exacte prijs voor de behandeling van opstijgend vocht wordt bepaald door de dikte van de muur, het type steen en het type product dat nodig is.

Extra behandeling tegen opstijgend vocht?

Toch eindigt de klus daar niet altijd. Hoe langer je het opstijgend vocht zijn gangen laat gaan, hoe meer kans dat het ernstige schade veroorzaakt in de muren. Zo kunnen in het optrekkend vocht zouten meekomen uit de ondergrond en zich verspreiden in de muur. Als je de muren laat uitdrogen na de gelinjecties, kristalliseren de zouten en kan het zijn dat er witte vlekken ontstaan en de steen begint te verpulveren. Om die schade te herstellen, moet het pleisterwerk van de muur worden gekapt en een zoutblokkerend membraan aangebracht worden op de muur.

Hierdoor kan de prijs voor vochtbestrijding snel oplopen. Afhankelijk van de oppervlakte die behandeld moet worden en de staat waarin je muren verkeren, betaal je tussen 3.500 en 5.000 euro voor een alomvattende behandeling tegen opstijgend vocht. De prijzen kunnen erg verschillen van specialist tot specialist. Daarom doe je er goed aan verschillende offertes met elkaar te vergelijken.