Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Bedrag renovatiepremie voor vochtbestrijding wordt opgetrokken

Goed nieuws voor wie renovatieplannen heeft. De Vlaamse regering heeft het maximumbedrag van de hervormde renovatiepremie opgetrokken. Zo zal je voortaan tot 10.000 euro kunnen krijgen, tegenover gemiddeld 5.600 euro in het oude systeem. De renovatiepremie geldt onder meer voor het bestrijden van vochtproblemen en de plaatsing van nieuwe ramen en deuren met hoogrendementsglas.

De vernieuwde renovatiepremie wordt op 1 november 2015 ingevoerd. Tot nu bestond het idee om de premie om te vormen tot belastingvermindering, maar dat zou in strijd geweest zijn met de Europese regelgeving. De renovatiepremie bedraagt voortaan 20% of 30% van het factuurbedrag, met een maximum van 10.000 euro.

Je kan een renovatiepremie aanvragen voor 4 types van renovaties: werken aan de structuur van je huis, zoals muren en funderingen; werken aan het dak; buitenschrijnwerk; en technische installaties.

Opstijgend vocht

Aangezien vochtproblemen de structuur van je huis aantasten, valt vochtbestrijding onder de eerste categorie. Zo krijg je een renovatiepremie voor de behandeling van de muren tegen optrekkend vocht. Dat kan zich op verschillende manieren manifesteren. Er kunnen vochtplekken op de muur ontstaan, het behang of plinten kunnen loskomen, er kan salpeteraanslag of zelfs schimmel ontstaan op de muur…

Een expert in vochtbestrijding kan het probleem op 2 manieren oplossen, afhankelijk van hoeveel water er al in de muren is gesijpeld. Meestal zal hij de muur injecteren met vochtwerende producten. In sommige gevallen kan hij er echter voor kiezen om een waterkerende laag aan te brengen onderaan de buitenmuur.

Doorslaand vocht

Ook als je met doorslaand vocht zit, kan je de renovatiepremie aanvragen voor de herstellingswerken aan je gevel. Doorslaand vocht is immers te wijten aan scheuren en barsten in de buitenmuur. Ook loszittend of afbrokkelend voegwerk kan tot doorslaand vocht leiden.

Een expert in vochtbestrijding zal eerst de zwakke plekken in het voegwerk opsporen en herstellen. Daarna impregneert hij de gevel met een vochtwerende vloeistof. Die vormt een beschermende laag op de gevelsteen, zodat waterinsijpeling niet langer mogelijk is.

Een andere oplossing is de buitenmuur te bepleisteren of te bezetten met speciale gevelbekleding zoals crepi, hardhout of kunststofplaten. Ook voor deze werken heb je recht op de renovatiepremie.

Huiszwam

Is het vochtprobleem zo ver gevorderd dat zich schimmels en zwammen hebben gevormd op de muren, in kelders, achter plinten, enz.? Dan wordt het hoog tijd dat je de schimmels laat verwijderen door een specialist in vochtbestrijding. De vorming van huiszwam brengt immers grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Schimmels kunnen immers heel wat ademhalingsproblemen, allergische reacties en zelfs astma-aanvallen teweegbrengen. Gelukkig kan je voor de behandeling van muren tegen huiszwam ook een renovatiepremie krijgen.

Voorwaarden renovatiepremie

Nieuw is dat de renovatiepremie in twee keer wordt uitbetaald, verspreid over twee aanvragen. Je kan ook maximaal twee keer een renovatiepremie aanvragen in 10 jaar.

Per aanvraag kan je voor maximaal twee categorieën van werken facturen indienen. Per categorie waarvoor je een aanvraag indient, moet je voor minimaal 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.

De tweede aanvraag voor een renovatiepremie kan je ten vroegste 1 jaar en ten laatste 2 jaar na de eerste aanvraag indienen. Het voordeel van dit systeem is volgens de Vlaamse regering dat je met dit systeem je tweede investering kan prefinancieren. Wil je bijvoorbeeld volgend jaar ook nieuwe ramen en deuren plaatsen met hoogrendementsglas, dan heb je met de eerste uitbetaling van de renovatiepremie al het geld om de plaatsing te bekostigen.

Profiteer van de renovatiepremie en pak je vochtprobleem aan

Vraag nu gratis offertes aan bij experten in vochtbestrijding uit jouw gemeente.