Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Eerste hulp bij schimmel in de slaapkamer

Schimmels wijzen altijd op een onderliggend vochtprobleem in huis. Ook slaapkamers ontsnappen vaak niet aan vocht en schimmelvorming, wat je gezondheid op termijn ernstig kan schaden. Wat zijn de oorzaken van vochtproblemen in de slaapkamer en wat valt er tegen te doen?

Schimmels manifesteren zich op de muur als bruine of zwarte vlekken. Zodra er schimmel ontstaat, zit je met een acuut vochtprobleem, dat meteen moet aangepakt worden. Doe je dat niet, dan begint niet alleen de structuur van je huis onder het vocht te lijden, maar ook je gezondheid. Door de schimmelsporen in te ademen kan je astma-achtige problemen krijgen, zoals kortademigheid en een beklemd gevoel. Wordt het vochtprobleem niet aangepakt, dan kan je last krijgen van ontstekingen op de luchtwegen, die op den duur zelfs chronisch worden.

Een vochtprobleem in de slaapkamer kan drie oorzaken hebben:

  • Slechte ventilatie
  • Doorslaand vocht
  • Opstijgend vocht

Slechte ventilatie

Elke dag produceren we zo’n twee liter ‘woonvocht’, onder meer door uit te ademen. Als je met twee in een kamer slaapt, produceer je al gauw een grote hoeveelheid vocht. Is de kamer slecht geventileerd, kan het overtollige vocht niet weg en ontstaat dus al gauw een vochtprobleem. Vooral bij lagere temperaturen, die in een slaapkamer vaak voorkomen, verdampt het vocht minder en slaat het neer als condens op muren, ramen en plafonds. De kamer elke dag een kwartiertje verluchten, kan dan al wonderen doen om het vochtprobleem weg te krijgen. Is dat niet voldoende, dan kan je een ventilatierooster laten plaatsen in de muur.

Doorslaand vocht

Onder invloed van extreme weersomstandigheden kan het voegwerk in de gevels van je huis beschadigd raken en kan er water in de muur sijpelen, waardoor uiteindelijk ook de binnenmuren vochtig worden. In dat geval is er sprake van doorslaand vocht.

Opstijgend vocht

Bevindt je slaapkamer zich op het gelijkvloers? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht, tenminste als de schimmelvlekken zich onderaan de muur bevinden. Daarbij wordt grondvocht geabsorbeerd door de muren en dringt het uiteindelijk ook in het pleisterwerk. Dit is een vaak voorkomend vochtprobleem en doet zich vaak voor in oudere huizen, waar geen waterkering voorzien werd tegen de grond.

Vochtprobleem oplossen

Is het vochtprobleem te wijten aan doorslaand of opstijgend vocht, dan heb je de hulp nodig van een expert in vochtbestrijding. Bij doorslaand vocht zal de expert het beschadigde voegwerk herstellen en de gevel impregneren met een vochtwerend middel. Bij opstijgend vocht wordt dan weer een speciale gel onder in de muur geïnjecteerd, die een waterkerende laag vormt in de muur.

Schimmel verwijderen

In ieder geval moet bij een acuut vochtprobleem ook de schimmel van de muren verwijderd worden. Dat kan je makkelijk zelf doen, met wat soda, javel of een speciaal middel tegen schimmels.

Je lost 6 gr soda op in een liter water en wrijft de oplossing met een harde borstel van de muur.
Is de soda-oplossing weinig effectief, dan kan je overschakelen op javel. Los 25 ml javel op in 1 liter water, breng de oplossing aan op de schimmelplekken en laat een nacht drogen. Helpt ook dat niet, kan je overschakelen op een speciaal middel om het vochtprobleem weg te krijgen. Zorg er altijd voor dat je de ruimte goed verlucht als je de schimmel te lijf gaat.