Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Omschrijf wat je zoekt

Wij contacteren de juiste installateurs

Je ontvangt gratis offertes

Kalk in het kraantjeswater: wat zijn de gevolgen?

Kalk is de meest frustrerende aanval op je huishouden. Hoe hard je ook schrobt, de kalkaanslag keert altijd terug. Bovendien valt het ook je leidingen en huishoudtoestellen aan. Kampt jouw gemeente ook met kalk in het kraantjeswater? Met een waterverzachter voorkom je alle problemen. Ontdek hier wat een waterverzachter voor jou kan betekenen.

Hoeveel kalk in het kraantjeswater van jouw gemeente?

Als we de hoeveelheid kalk in het water willen uitdrukken, spreken we over waterhardheid. Die wordt uitgedrukt in Franse graden. Eén Franse graad staat voor 1 milligram kalk per 100 milliliter water.

In Vlaanderen schommelt de waterhardheid rond de 30 Franse graden. Een doorsnee Vlaams gezin dat 100m³ water per jaar verbruikt, slikt dus jaarlijks zo’n 30 kg kalk. In sommige regio’s piekt de waterhardheid zelfs naar 35 F°.

De hoeveelheid kalk in het kraantjeswater varieert dus van gemeente tot gemeente. Hieronder vind je een overzicht van de waterhardheid in Vlaanderen:

Waterhardheid in uw gemeente

De gevolgen van kalk

Kalk lijkt onschuldig, maar de gevolgen zijn niet te onderschatten. Het valt je huishouden op 4 vlakken aan:

  1. Energie: Door kalkafzetting betaal je een hogere energiefactuur. De weerstanden van toestellen als de boiler, de vaatwasser of de wasmachine kalken immers aan. Daardoor daalt hun efficiëntie en betaal je meer voor een warme douche of een propere vaat.
  2. Leidingen: 30 kg kalk per jaar door je leidingen, dat kan niet zonder gevolgen blijven. Kalk veroorzaakt verstopte waterleidingen en kan zelfs een lek veroorzaken door corrosie en roest. Ook de levensduur van je huishoudtoestellen daalt fel.
  3. Je huid: De kalkdeeltjes in het water kunnen de huid irriteren. Zeker mensen die aan eczeem of psoriasis leiden, ondervinden extra hinder.
  4. Kalkaanslag: Last but not least, de eeuwige strijd tegen kalk in de badkamer en de keuken. Hoeveel sponsjes en reinigingsmiddelen heb jij al gebruikt om die lelijke kalkvlekken weg te werken?

Bespaar met een waterverzachter

Een waterverzachter pakt het probleem bij de bron aan door de kalk uit het kraantjeswater te filteren. Op die manier worden de aanvallen van kalk op voorhand geneutraliseerd.

Zo krijgt kalk geen kans om zich af te zetten op je leidingen. Daardoor gaan je verwarmingsketel, vaatwasser en wasmachine niet alleen langer mee, maar verbruiken ze ook minder energie. Verder hoef je geen dure reinigingsproducten meer te kopen.

Op die manier bespaar je tot 630 euro op jaarbasis. Maar miscchien nog veel belangrijker dan de financiële winst: gedaan met schrobben en schoonmaken!

Wenst u gratis offertes voor een waterverzachter? Vul dan hieronder het formulier in. U ontvangt gratis én vrijblijvend offertes voor een waterverzachter.