Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Checklist: waarop letten bij het plaatsen van een zonneboiler?

De jongste jaren is de zonneboiler aan een opmars bezig in Vlaanderen. Denk je erover een zonneboiler te plaatsen? Dan moet je zeker rekening houden met volgende punten.

Een zonneboiler kan je elk jaar tot 1.000 euro energiebesparing opleveren. Maar voor je effectief een zonneboiler plaatst en van de besparing begint te genieten, moet je een aantal zaken in overweging nemen. Hieronder vind je een checklistje.

Is je dak geschikt?

De thermische zonnepanelen of zonnecollectoren die bij een zonneboiler horen, wegen behoorlijk wat. De dakconstructie moet stevig genoeg zijn om dat gewicht te kunnen dragen.

Daarnaast moet je dak voldoende groot zijn om de constructie te kunnen plaatsen. En uiteraard moet je ook binnen voldoende ruimte hebben om de boiler makkelijk te kunnen plaatsen en onderhouden.

Oriëntatie zonneboiler

De thermische zonnepanelen of zonnecollectoren bij een zonneboiler liggen best zuidwaarts gericht, maar ook een zuidwestelijke of zuidoostelijke ligging levert een goed rendement op.

Ook de hellingsgraad van de zonnecollector is van belang. Die ligt idealiter tussen 30° en 60°, maar is niet noodzakelijk. De modernste generaties collectoren halen, zelfs met een mindere hellingsgraad, nog een rendement van ruim 80%.

Of je een plat of een schuin dak hebt, maakt niet veel uit. Een plat dak is zelfs nog beter, aangezien je de zonnecollector dan optimaal kan oriënteren, met de meest geschikte hellingsgraad.

Plaatsing en leidingwerk

Om een optimaal rendement te halen, moet de boiler zo dicht mogelijk bij de zonnecollector geplaatst worden. Hoe meer leidingwerk er nodig is, hoe meer warmteverlies dat met zich meebrengt. De leidingen moeten ook genoeg geïsoleerd worden.

Daarnaast is het belangrijk dat je installateur niet méér zonnepanelen plaatst dan nodig om de gewenste hoeveelheid warm water te produceren. Voor je de thermische zonnepanelen en het opslagvat laat plaatsen, moet je dus ongeveer weten wat je jaarlijkse verbruik is aan sanitair water.
Je installateur bespreekt samen met jou de ideale oplossing op maat.

Premies zonneboiler

In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen, krijg je nog steeds een premie voor de installatie van een zonneboiler. Die kan je aanvragen bij je netbeheerder en bedraagt 550 euro per m², met een maximum van 50% van het factuurbedrag of 2.750 euro. Als je weet dat de installatie van een zonneboiler een gezin van 4 personen zo’n 5.500 euro kan kosten, is die premie dus bijzonder mooi meegenomen.

Is je woning minstens 25 jaar oud, dan kom je bovendien in aanmerking voor de verbeteringspremie van 750 euro. Om de premie te krijgen, moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden.

Wil je ook de voordelen van een zonneboiler ervaren?

Krijg nu gratis offertes van erkende zonneboiler installateurs in uw buurt.