Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Wat kost een zonneboiler?

20 jaar gratis zonne-energie: wie wil er niet van genieten? Met thermische zonnepanelen of zonneboiler is dat mogelijk. Maar hoeveel kost zo’n zonneboiler precies?

De prijs van je zonneboiler hangt af van je waterbehoefte en de grootte van je gezin. Een gezin van twee personen betaalt zo’n 2.500 à 3.000 euro voor een zonneboiler. Die bestaat uit een opslagvat van pakweg 120 à 150 liter, een zonnecollector en de installatietoebehoren. Met 6% btw en plaatsingskosten erbovenop komt dat neer op zo’n 3.800 euro.

Een groter gezin heeft uiteraard een grotere zonneboiler nodig, met ook meer zonnepanelen. Een gezin van vier personen betaalt zo minstens 4.000 euro. Daarvoor heb je een ruim opslagvat van 200 à 300 liter en twee zonnecollectoren.

Hou er rekening mee dat de plaatsingskosten kunnen oplopen bij een renovatie. Bij een nieuwbouw doen twee installateurs er bijna een volledige dag over om de hele constructie te plaatsen. Bij een renovatie kost de installatie net iets meer tijd.

Subsidie zonneboiler

Met de premie die je krijgt van de netbeheerder, kan je de kostprijs verkleinen. De premie bedraagt 550 euro/m². Voor een gezin van twee personen bedraagt de premie dus 1.375 euro of maximaal 50% van het factuurbedrag. Een gezin van 4 personen kan rekenen op een subsidie van 2.750 euro. Dat is meteen ook het maximumbedrag.

Terugverdientijd zonneboiler

Met thermische zonnepanelen spaar je elk jaar 50 tot 65% uit aan kosten voor warm water. De jaarlijkse besparing van je zonneboiler ligt rond de 250 euro voor twee personen. Een gezin van 4 personen spaart zelfs tot 500 euro uit.

Op die manier heb je je investering al in een kleine 10 jaar terugverdiend. Aangezien een zonneboiler zo’n 30 jaar meegaat, kun je dus nog meer dan 20 jaar genieten van gratis warm water.

Door offertes te vergelijken, ben je bovendien zeker van een zo laag mogelijke aankoopprijs. Zo verklein je de terugverdientijd nog wat meer.