Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Met zonnepanelen ben je prijsstijging elektriciteit te snel af

Tegen maart 2016 betaalt een gemiddeld Vlaams gezin zowat de helft meer voor zijn elektriciteit dan bij het begin van 2015. Een jaar geleden bedroeg de gemiddelde stroomfactuur nog 675 euro, komend voorjaar is dat al 1.005 euro. Door zonnepanelen te plaatsen, kan je de stroomstijgingen echter voor een groot stuk neutraliseren.

De prijsstijging voor elektriciteit is het gevolg van een reeks prijsverhogingen in de onderdelen van de stroomfactuur. Zo wordt op 1 januari de gratis stroom voor elk gezin afgeschaft, wat de factuur meteen met 80 euro verhoogt. Daarbovenop komt nog de zogeheten Turteltaks van 100 euro, waarmee Vlaams minister Annemie Turtelboom (Open Vld) de schuldenberg van de groenestroomcertificaten voor zonnepanelen wil wegwerken.

Eerder dit jaar werd de btw op elektriciteit al van 6% naar 21% verhoogd en begonnen netbeheerders de vennootschapsbelasting die ze voortaan moeten betalen, door te rekenen aan de consument.

Gratis energie zonnepanelen

Door zonnepanelen te plaatsen kan je de prijsstijgingen echter opvangen. Met een fotovoltaïsche installatie kan je 20 jaar of langer van gratis energie genieten. De kwaliteit van zonnepanelen ligt tegenwoordig zo hoog dat ze makkelijk 30 jaar meegaan en het duurt zo’n 7 à 10 jaar voor je investering terugverdiend is.

Wel moet je nog een prosumententarief betalen, omdat je als consument én producent dubbel gebruikmaakt van het elektriciteitsnet.

Thuisbatterij zonnepanelen

Maar ook dat prosumententarief kan je opvangen. Binnenkort kan je immers een Tesla-thuisbatterij aanschaffen, waarmee je de energie die je zonnepanelen opwekken, kan opslaan. Zo hoef je de zonne-energie niet langer op het elektriciteitsnet te plaatsen en vermijd je het prosumententarief. Bovendien kun je dus makkelijk de overdag gegenereerde energie ’s avonds gebruiken. Op die manier worden zonnepanelen nog een pak rendabeler en de investering meer dan waard.