Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Vanaf 2018 krijg je vergoeding voor overproductie zonnepanelen

Goed nieuws voor wie zonnepanelen heeft of wil aanschaffen. Vanaf 2018 krijgen eigenaars van fotovoltaïsche installaties een vergoeding voor het teveel aan elektriciteit dat ze produceren en dus op het stroomnet zetten. Dat zegt Vlaams parlementslid Andries Gyffroy (N-VA) op basis van een vraag aan minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). Dankzij die vergoeding wordt het nog een stuk interessanter om zonnepanelen te plaatsen.

Vandaag krijg je geen vergoeding als je zonnepanelen meer stroom produceren dan ze verbruiken. Bij een overproductie wordt het aantal geproduceerde kWh (kilowattuur) één keer per jaar simpelweg op nul gezet. De marktregels laten het immers niet toe om de overproductie te identificeren per aansluitingspunt. Vanaf 2018 mag dat wel en wordt het dus veel makkelijker om te bepalen hoeveel elke individuele prosument te veel geproduceerd heeft. Van dan af krijg je als prosument dus een vergoeding.

Geen verspilling meer

Dankzij die vergoeding zal ook de verspilling van zonne-energie verminderen. Nu proberen gezinnen die te veel elektriciteit produceren, hun verbruik te verhogen als de jaarafrekening nadert, zodat de productie en de consumptie ongeveer gelijk zijn.

Denk je erover om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan kan je nu al verspilling voorkomen door niet méér zonnecellen te plaatsen dan je huidige jaarverbruik. Je installateur kan je daarover het best adviseren.

Jaarlijkse besparing van 750 euro

Ook hoef je niet tot op de vergoeding te wachten om zonnepanelen te laten installeren. Dankzij het hoge rendement van zonnepanelen bespaar je nu al elk jaar namelijk zo’n 750 euro. En net doordat je je eigen elektriciteit produceert, ben je de prijsstijgingen voor elektriciteit te snel af.