Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Orangerie of veranda?

Af en toe hoor je wel eens spreken over een orangerie in plaats van een veranda. Maar wat is het verschil eigenlijk?

De naam orangerie stamt van het Franse woord ‘oranger’ of sinaasappelboom. Vroeger was een orangerie een soort serre waar ’s winters exotische planten werden ondergebracht die niet bestand waren tegen de vrieskou. De rijken uit de 17de, 18de en 19de eeuw gebruikten hun orangerie om te pronken met de dure, exotische bomen die ze uit uitheemse kolonies hadden laten overbrengen.

Tegenwoordig is de oorspronkelijke functie van de orangerie verdwenen en wordt er meestal een klassieke veranda met smalle raamprofielen mee bedoeld.

Types

Orangerie duidt dus op een specifiek soort veranda, de term ‘veranda’ is breder. Zo heb je verschillende types veranda’s, afhankelijk van de stijl en het gebruik. Wil je je veranda ook in de winter gebruiken en is ze geïntegreerd in de rest van de woning, dan spreekt men vaak over een leefveranda.

Wat stijl betreft, kan je een onderverdeling maken tussen modern, klassiek en tijdloos.
Een moderne veranda bestaat traditioneel uit grotere glaspartijen, een klassieke veranda in landelijke stijl heeft meer onderverdelingen in de ramen en dus ook meer (sier)profielen in de ramen. Ook allerlei ‘tijdloze’ mengvormen tussen modern en klassiek zijn mogelijk, volledig afgestemd op je wensen.

Pergola

Naast orangerieën en veranda’s bestaan er ook zogeheten pergola’s. Dat zijn in principe niet meer dan houten of pvc terrasoverkappingen, al of niet met automatisch vouwdak.

Ben je op zoek naar een orangerie of veranda?

Vraag gratis offertes aan bij erkende veranda bouwers uit uw buurt.