Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Kent u de luchtvochtigheid in uw woning?

Veel woningen worden vroeg of laat geconfronteerd met vochtproblemen in huis. Maar wanneer weet u of u last heeft van vocht? Wanneer ligt de luchtvochtigheid te hoog of te laag? Hoe meten we dit? Wij geven u de nodige tips en advies om te genieten van een aangename binnenruimte en helpen u zich te beschermen tegen de onaangename gevolgen die vocht op uw woning en  gezondheid kunnen hebben.

Hoe spoort u een vochtprobleem op?
Wat bepaalt de luchtvochtigheid in huis?
Wat is de optimale luchtvochtigheid in mijn woning?
Wanneer schakel ik een vochtspecialist in?


 Hoe spoort u een vochtprobleem in huis op?

Bij een te hoge of te lage luchtvochtigheid in huis zult u al snel te maken krijgen met vochtproblemen. Dit is gewoonlijk te merken aan volgende factoren:

Gevolgen voor woning en gezondheid Luchtvochtigheid te laag Luchtvochtigheid te hoog
 

Gevolgen voor uw woning

 

– Huisstofmijt
– Scheurenin het houtwerk

 

Schimmelvorming
– Vochtplekken
Condensatievorming

 

Gevolgen voor uw gezondheid

 

– Kriebelhoest en droge ogen
– Ademhalingsproblemen
– Prikkeling van de slijmvliezen

 

– Allergieeën
– Astma
– Ademhalingsproblemen

 

 

Zijn deze symptomen merkbaar op uw gezondheid of in uw woning, dan kunt u er zeker van zijn dat de woning op een bepaalde plaats vochtproblemen vertoont. Wilt u weten waar het probleem zich exact bevindt? Dan raden we u aan een vochtspecialist in te schakelen. Deze zal een gratis en uitgebreide diagnose uitvoeren in de woning en u adviseren over de adequate vochtbehandeling.

Vraag uw gratis diagnose

Wat bepaalt de luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in huis bevestigt of u al dan niet met vochtproblemen kampt. Deze luchtvochtigheid varieert naargelang een aantal factoren.

Wanneer ligt de luchtvochtigheid te hoog?

  • Tijdens de warmere seizoenen
  • Bij regenachtig weer, als er geen verwarming aanwezig is in de woning of als de woning gedurende lange tijd onbewoond is.
  • Bij het bereiden van maaltijden
  • Na het nemen van een douche of bad

Wanneer ligt de luchtvochtigheid te laag?
Een omgekeerde situatie is echter ook mogelijk. De lucht kan opdrogen in de winter door de verwarming en het gebrek aan ventilatie.

Wat is de optimale luchtvochtigheid voor mijn woning?

Bent u benieuwd naar het vochtgehalte in uw woning? Dan kunt u hiervoor gebruik maken van een hygrometer die de relatieve luchtvochtigheid afmeet. De relatieve luchtvochtigheid is het waterpercentage die zich in de omgevingslucht bevindt.

Volgens vochtspecialisten bevindt de ideale luchtvochtigheid zich tussen de 40 en 60%. Maar dit kan uiteraard variëren van een aantal factoren, waaronder het aantal bewoners. Gewoonlijk wordt aangeraden om een vochtgehalte van 65% niet te overschrijden.

Luchtvochtigheid in huis

Wanneer moet ik een vochtspecialist inschakelen?

De gevolgen van vocht in huis hangen af hoe lang u dit laat aanslepen. Pakt u dit tijdig aan dan zult u slechts tijdelijk last hebben van onaangename geuren. Wacht u echter te lang, dan kan dit drastische gevolgen hebben op de draagstructuur van uw woning en gezondheid.

Met de hulp van een vochtspecialist kan u uw vochtproblemen gelukkig eenvoudig en definitief behandelen.

Ontvang een gratis en vrijblijvende offerte