Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Prijs zonnepanelen daalt

De voorbije vijf jaar is de prijs van zonnepanelen met 65% gedaald. Internationaal gezien blijft de zonnepanelen kostprijs ook dalen met 5 à 10% per jaar, terwijl het rendement er sterk op vooruit is gegaan. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse overheid.

Kostprijs

Voor een fotovoltaïsche installatie betaal je tegenwoordig nog slechts 1.200 à 1.500 euro per kWp (kilowattpiek). Om je hele gezin in stroom te voorzien, heb je zo’n 4 à 5 kWp aan zonnecellen nodig. Dat komt dus neer op een totale kostprijs van maximaal 7.500 euro.

Rendement

Om een voldoende hoog rendement te hebben, moet je een minimumoppervlakte aan zonnepanelen plaatsen. Zo’n 30 à 45m² dakoppervlakte is hiertoe nodig. Een paneel van één m² produceert immers elk jaar 100 kWh (kilowattuur) aan stroom, terwijl het gemiddelde stroomverbruik voor een Vlaams gezin rond 3.500 à 4.500 kWh per jaar ligt.

Heb je een klein dak, dan vraag je best aan een erkend installateur of het nog rendabel is om zonnepanelen te plaatsen.

Hou er ook rekening mee dat je dak zo weinig mogelijk in de schaduw mag liggen en best zo zuidelijk mogelijk gericht is. Ook de hellingsgraad speelt een rol. Voor een optimaal rendement ligt de dakhelling rond de 36°.

Rendementsverlies?

Het vermogen van zonnepanelen blijft zo’n 25 jaar onveranderd. Veel installateurs vermelden die rendementsgarantie ook in hun offerte. Nadien gaat het rendement licht achteruit, maar je kan nog steeds rekenen op een rendement van 85% tegenover de oorspronkelijk geproduceerde hoeveelheid energie.

Terugverdientijd

Hoe snel je je investering in zonnepanelen terugverdient, hangt af van een aantal factoren, zoals het type zonnepanelen (monokristallijne zonnecellen hebben een hoger rendement dan polykristallijne), de plaatsingshoek, de hoeveelheid schaduw en de temperatuur. Grosso modo ligt de terugverdientijd tussen de 7 à 10 jaar. Aangezien zonnepanelen meer dan 30 jaar meegaan, geniet je dus van 20 jaar volstrekt gratis energie.