Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Maakt thuisbatterij zonnepanelen nog rendabeler?

Vorig jaar onthulde Tesla, ook bekend als producent van elektrische wagens, de Powerwall. Dat is een krachtige thuisbatterij waarmee je de energie van je zonnepanelen kan opslaan en gebruiken op het moment dat je ze nodig hebt. Economisch zeer interessant, zo lijkt het. Maar is dat ook effectief zo?

Voor veel eigenaars van zonnepanelen is het een droom: de energie die je zonnepanelen produceren kunnen opslaan in een batterij in plaats van ze op het elektriciteitsnet te plaatsen. Maar is zo’n batterij gecombineerd met zonnepanelen wel rendabel genoeg?

Toegegeven, een Tesla Powerwall is niet goedkoop. Voor het basismodel van 7kWh betaal je zo’n 2.670 euro. Maar als je bekijkt dat je voor een gelijkaardige capaciteit aan Duracellbatterijtjes een kleine 10.000 euro zou neertellen, valt die prijs goed mee. Bovendien biedt Tesla je 10 jaar garantie op de batterij.

Dag- en nachttarief

De meeste stroomleveranciers bieden twee tarieven aan: een dag- en een nachttarief. Het meeste goedkope tarief bedraagt ongeveer 6,6 en 4,8 eurocent per kWh voor respectievelijk het gebruik overdag en ’s nachts. Elk jaar verbruikt een gemiddeld gezin rond de 1600 kWh aan dagtarief en 1900 kWh aan nachttarief. Daarbovenop rekent de energieleverancier nog een pak vaste heffingen, goed voor een totale jaarlijkse elektriciteitsfactuur van 675 euro. Door het afschaffen van de gratis energie, de Turteltaks én de stijging van de btw komt daar vanaf dit jaar nog eens 330 euro bij, in totaal dus goed voor 1.005 euro.

Stel nu dat je je dagverbruik tot nul kan herleiden. Overdag kan je immers de elektriciteit uit de batterij gebruiken. Enkel ’s nachts verbruik je energie van het stroomnet om de batterij op te laden. In dat geval betaal je dus enkel nog elektriciteit tegen nachttarief. Dat komt neer op een besparing van zo’n… 28 euro per jaar (1600 kWh + 1900 kWh tegen 4,8 eurocent). Als je weet dat zonnepanelen 30 jaar meegaan, is dat lang niet genoeg om de batterij terug te verdienen.

Elektriciteitsnet niet langer nodig

De enige mogelijkheid om de Powerwall rendabel te krijgen, is dus als je je zonnepanelen kan loskoppelen van het elektriciteitsnet. Op die manier hoef je geen contract meer aan te gaan bij een energieleverancier en dus ook de bijbehorende vaste kosten niet langer te betalen. De batterij laadt dan rechtstreeks op met de energie die je zonnepanelen produceren. Dit kan echter alleen als je voldoende zonnepanelen hebt, die in je hele jaarlijkse stroomverbruik kunnen voorzien.

Zonnepanelen ook rendabel zonder batterij

Toch hoef je geen Tesla Powerwall in huis te halen om te kunnen profiteren van zonnepanelen. Sowieso bespaar je met zonnepanelen enkele honderden euro’s per jaar, in veel gevallen zelfs tot 700 euro per jaar. De Powerwall kan op termijn eerder dienen als een soort extraatje, de kers op de taart, zeg maar.