Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Welke soorten spouwmuren zijn er?

Werd uw huis tijdens de jaren 60 of later gebouwd? Dan is de kans heel groot dat u over een spouw beschikt en dus in aanmerking komt voor na-isolatie. Maar welke soorten spouwmuren zijn er juist en zijn ze wel allemaal geschikt voor spouwmuurisolatie?

Ongeïsoleerde spouwmuren

Een ongeïsoleerde spouw bestaat uit een binnenspouwblad van dragend metselwerk of gewapend beton en een betonnen buitenspouwblad. Daartussen bevindt zich een luchtspouw van 50 à 70 cm. Voor een optimale spouwmuurisolatie dient het binnenspouwblad voldoende luchtdicht zijn d.m.v. bepleistering bijvoorbeeld.

Gedeeltelijk geïsoleerde spouwmuren

Bij een gedeeltelijk geïsoleerde spouwmuur is er een isolatieplaat aanwezig, maar bevindt er zich tussen de isolatie en het buitenspouwblad nog een luchtspouw. Deze luchtspouw kan nog verder opgevuld worden met spouwmuurisolatie.

Bestaande spouwmuren en buitenisolatie

Bestaande ongeïsoleerde of gedeeltelijk geïsoleerde spouwmuren kunnen ook aan de buitenkant geïsoleerd worden, bijvoorbeeld in het kader van renovatiewerken. In dat geval is het raadzaam om de spouw binnenin toch eerst van spouwmuurisolatie te voorzien om de werking van de buitenisolatie te garanderen.