Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Zo maak je je veranda klaar voor de winter

Tijdens de herfst- en wintermaanden kunnen we allemaal wat extra licht gebruiken. Een veranda plaatsen is daarom een goed idee. Maar dan moet die uiteraard de warmte voldoende isoleren.

Een veranda is een ideale overgang tussen tuin en huis, die veel nuttige extra lichtinval biedt. Voor je een veranda laat plaatsen, moet je wel enkele bedenkingen maken: wil je een leefveranda, die dus ook vlot kan gebruiken tijdens de wintermaanden, of zie je je veranda eerder als een vorstvrije overwinteringsplek voor je buitenplanten? Het antwoord op deze vraag bepaalt in een grote mate de keuze van de gebruikte materialen en dus ook de kostprijs van je veranda.

Isolatie

Om in alle luxe te kunnen genieten van je veranda, moet je optimaal je veranda isoleren. Vooral de overgang tussen de veranda en de buitenmuur van je woning moet voorzien zijn van isolatie en een vochtkering hebben. Zonder isolatie wordt de buitenmuur immers een koudebrug, wat condensatie en uiteindelijk zelfs schimmel met zich meebrengt.

Ook de vloer kan je laten isoleren. Voor een optimaal resultaat moet de vloerisolatie minimaal 6 cm dik zijn.

Verwarming

Een degelijke verwarming is zeker wenselijk als je voor een winter veranda kiest. De eenvoudigste oplossing om je veranda te verwarmen, is de centrale verwarming doortrekken. Een eleganter, minder zichtbaar systeem om je leef veranda te verwarmen, is vloerverwarming. Nadeel van vloerverwarming in een veranda is dat het lang kan duren voor de ruimte is opgewarmd. Voor extra gezelligheid kan je dan weer opteren voor een kachel op gas of hout.

Raamprofielen

Ook het materiaal van de raamprofielen is belangrijk als je deze winter vaak in je veranda wil vertoeven. De profielen moeten de warmte voldoende isoleren en dus een lage U-waarde hebben. Van alle beschikbare materialen isoleert hout het best. De U-waarde van houten profielen ligt rond de 0,63W/m²K (Watt per vierkante meter Kelvin). Mede door die goede isolatiewaarde zijn houten profielen het duurst.

Ook aluminium kozijnen hebben een geschikte isolatiewaarde, tussen de 0,88 en de 0,78W/m²K. Dit soort kozijnen is het best uitgerust met een zogeheten thermische onderbreking. In de holle kern van het profiel zit lucht, die extra isolatie biedt en condensatie voorkomt.

Profielen uit staal of pvc hebben de slechtste isolatiewaarde, rond de 1,2 W/m²K.

Dakbedekking

Ook het type dakbedekking speelt een rol in de warmtehuishouding van je veranda. Ben je van plan je veranda vaak in de winter te gebruiken? Dan kies je best voor hoogrendementsglas. Dat heeft een veel hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld dubbel glas. Zo laat hoogrendementsglas maar 40 à 20% van de warmte ontsnappen. Bij dubbel glas ontsnapt liefst 70% van de warmte.

Daarnaast laat hoogrendementsglas tot de helft minder licht door. En dat is geen overbodige luxe als je in de veranda wil lezen of werken.

Vooral als je voor een plat dak kiest, is hoogrendementsglas nodig. Zonlicht dat op een horizontaal vlak invalt, is immers 5 keer zo sterk als zon op een verticaal vlak. Door een plat dak ontsnapt ook minder warmte.

Ook doorzichtige kunststofplaten zijn mogelijk. Maar die zijn minder geschikt voor een leef veranda. Hevige regenval op kunstof brengt immers behoorlijk veel lawaai met zich mee. Voorts kan je kiezen voor een zinken bedekking of roofing. Nadeel is wel dat dit soort dakbedekking niet doorschijnend is en de lichtinval dus beperkt wordt.

Uiteraard hoef je zelf niet op zoek te gaan naar wat de mogelijkheden precies zijn. Een erkend installateur biedt je deskundig advies.