Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Zonnepanelen: krijg ik nog een vergoeding voor mijn overtollige elektriciteit?

Zonnepanelen zijn en blijven een erg rendabele investering. Elk jaar leveren ze een besparing op van zo’n 750 euro op je energiefactuur. Maar door de afschaffing van veel steunmaatregelen voor fotovoltaïsche panelen, zitten veel potentiële kopers met vragen. Krijg je bijvoorbeeld nog een vergoeding voor het teveel aan stroom dat je produceert?

Het antwoord is duidelijk: je krijgt geen vergoeding voor de elektriciteit die je te veel produceert. Produceren je zonnepanelen meer stroom dan je verbruikt, dan wordt je factuur opgemaakt alsof je niks hebt verbruikt. De stand van je meter op het moment dat de factuur wordt opgemaakt, geldt dan als uitgangspunt voor het volgende jaar. Die meterstand wordt op het einde van dat jaar dus, zoals bij iedereen, vergeleken met de nieuwe meterstand.

Enkelvoudig of dag- en nachttarief?

Bij je energieleverancier kies je best niet voor een contract met een dag- en nachttarief, want wat je zonnepanelen overdag te veel produceren, mag niet afgetrokken worden van de nachtteller. Een enkelvoudig tarief komt je dus voordeliger uit.

Prosumententarief

Sinds 1 juli van dit jaar moeten eigenaars van zonnepanelen ook een zogeheten prosumentarief betalen voor de stroom die ze produceren. Dat komt omdat ze het elektriciteitsnet in twee richtingen gebruiken (afname én injectie van stroom). Hoeveel dat prosumententarief concreet bedraagt, hangt af van het vermogen van de omvormer van de zonnepanelen. Dat vermogen wordt vermenigvuldigd met het specifieke tarief dat uw netbeheerder u aanrekent. Gemiddeld betaalt u per maand zo’n 20 euro.

Door de invoering van het prosumententarief komt echter het rendement van 5% in 15 jaar dat de regering beloofd had, in het gedrang. Daarom reikt de overheid ter compensatie opnieuw groenestroomcertificaten uit aan eigenaars van recente, vrij kleine installaties van zonnepanelen.

Oplossing

Aangezien je niet vergoed wordt voor het teveel aan energie dat je produceert én tegelijk nog eens een prosumententarief moet betalen, vermijd je uiteraard dat je zonnepanelen veel meer stroom produceren dan je verbruikt.

Je zonnepanelen installateur zal daarom niet méér zonnepanelen plaatsen dan nodig om in je verbruik te voorzien. Hij rekent samen met jou uit hoeveel zonnepanelen je maximaal nodig hebt. Daarnaast bouw je best nog een marge in voor het geval je elektriciteit begint te besparen. Elektrische toestellen worden met de tijd immers energiezuiniger.

Je installateur is het best geplaatst om je hierover te adviseren. Gratis en vrijblijvende offertes kan je hier aanvragen.

Door de ruime jaaropbrengsten van zonnepanelen heb je je investering alleszins in 10 jaar terugverdiend. Aangezien fotovoltaïsche installaties minstens 30 jaar meegaan, kan je dus genieten van 20 jaar gratis energie.