Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Hoeveel kost dakisolatie?

Straks komen de kille herfst- en winterdagen er weer aan. Maar door dakisolatie te laten plaatsen, hoeft je centrale verwarming minder overuren te draaien. Jaarlijks kan je zo zelfs tot € 400 aan energiekosten besparen. Maar hoeveel kost dakisolatie precies?

De exacte prijs van dakisolatie hangt vooral af van de grootte van het dak en het gebruikte isolatiemateriaal. Bij de berekening van de kostprijs van dakisolatie gaan we uit van een gemiddeld schuin dak van 100m². Dit zijn de meest gangbare richtprijzen voor isolatiematerialen:

 • Rotswol: € 14/m²
 • Glaswol: € 26/m²
 • Naakte glaswolplaat: € 22/m²
 • Flensglaswoldeken: € 16/m²
 • Hennepwolplaat: € 34/m²
 • PIR-platen (6cm dik): € 27/m²
 • PIR-platen (8cm dik): € 33/m²

De prijzen zijn telkens exclusief btw. Werkuren zitten bij zowat alle leveranciers wel al inbegrepen in de prijs. Voor een gemiddelde van € 25/m² rekenen veel leveranciers ongeveer € 14 aan werkuren en € 11 materiaal.

Voor een gemiddeld dak van 100m² betaal je zo in totaal tussen de € 2.000 en € 4.000. Met een jaarlijkse besparing van zo’n € 400 op je energiefactuur, verdien je je investering in dakisolatie dus binnen de 5 à 10 jaar terug.

Dankzij de isolatiepremies van je netbeheerder en een ruime belastingvermindering kan je nog een kleine € 1.000 van de kostprijs krijgen.

Premie dakisolatie

Bij je netbeheerder (Infrax, Eandis…) kan je een mooie premie voor dakisolatie aanvragen. De warmteweerstand of Rd-waarde van het geplaatste isolatiemateriaal moet minstens 3,5m²K/W (vierkante meter Kelvin per Watt) bedragen. In dat geval bedraagt de premie € 6/m². Is de Rd-waarde minstens 4 m²K/W, krijg je € 7/m², bij een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W is dat zelfs € 8/m².

Belastingvermindering dakisolatie

Laat je de dakisolatie plaatsen door een aannemer, dan kan je 30% van het factuurbedrag voor de werken inbrengen in je belastingaangifte. De belastingvermindering kan wel maximaal € 3.050 per woning bedragen.

Ook moet je premieaanvraag aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Bij de start van de werken moet je woning minstens 5 jaar in gebruik zijn.
 • De warmteweerstand van het isolatiemateriaal moet minstens 2,5m²K/W bedragen. Hoe dik de isolatie moet zijn om die Rd-waarde te halen, hangt af van het type materiaal.
 • Verlaagd btw-tarief dakisolatie

  Alsof dat nog niet genoeg was, geniet je nu van een verlaagd btw-tarief op de plaatsing van dakisolatie. Zo betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de plaatsingswerken. Wel moet je de werken laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf en moet je woning ouder zijn dan 5 jaar.

  Wil je ook € 400 per jaar besparen met dakisolatie?

  Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs in uw buurt.