Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Moet je houten ramen altijd behandelen?

Houten ramen hebben een grote natuurlijke uitstraling, waar veel mensen voor vallen. Een groot nadeel is wel dat houten raamwerk vrij veel onderhoud vereist. Kan je ervoor kiezen om je houten ramen toch onbehandeld te laten?

Het antwoord is vrij simpel: nee. Zowat alle houtsoorten worden nog in de fabriek geïmpregneerd of gecontroleerd verhit als bescherming tegen insecten en extreme weersomstandigheden. Toch is het nodig om een extra afwerkingslaag aan te brengen als je je houten ramen langer wil laten meegaan.

Je kan ervoor kiezen je houten ramen toch op een natuurlijke manier te laten verouderen, omdat dat een mooi effect geeft. In dat geval doe je er goed aan om een duurzame houtsoort klasse 1 te kiezen. Die is het best bestand tegen de invloeden van weer en insecten.

Grijze patina op houten ramen

Langzamerhand vormt zich, onder invloed van regen en wind, een grijze patina in het hout. Het gevaar is dat de patina zich niet gelijkmatig over het oppervlak van de houten ramen vormt, doordat bepaalde delen van het schrijnwerk meer aan de elementen worden blootgesteld dan andere. Zo zal de bovenrand van het raam minder wind en regen vangen – en dus minder snel verkleuren – dan het onderste gedeelte.

Door de jaren heen beginnen houten ramen uiteindelijk toch te scheuren of te vervormen onder invloed van vocht en ongedierte. Dan moet je sowieso een beschermende laag aanbrengen om te voorkomen dat je binnen de kortste keren nieuwe profielen moet laten plaatsen.

Verven, beitsen of lakken

Maar welke soort afwerkingslaag breng je dan best aan op houten ramen? Kies je voor lakverf, beitsmiddel, vernis of olie? Vernis is wat minder geschikt voor buitenschrijnwerk. Doordat ze transparant is, houdt ze het zonlicht minder goed tegen, waardoor de houten ramen sneller verkleuren. Daardoor moet je bijna elk jaar de vernislagen bijwerken.

Lak daarentegen is een dekkende verfsoort, in hoog- of zijdeglans, en zeer geschikt voor buitenschrijnwerk. Deze verf biedt het hout een bescherming van 5 tot 8 jaar. Vaak moet de lakverf wel in twee lagen worden aangebracht om het hout volledig te dekken.

Ook beitsen zijn geschikt, hoewel ze net als vernis transparant zijn. Voordeel is dat beits de houten ramen ‘voedt’ en het vocht afvoert uit het hout, zodat het niet begint te rotten.

Ook olieverf zorgt ervoor dat het vocht uit de houten ramen kan om houtrot te voorkomen. Bovendien komt bij olie het natuurlijke uitzicht van het hout het meest tot zijn recht. Olieverf vormt geen film bovenop het hout, maar dringt er diep in.

Wil je je houten ramen langer mooi houden, dan is een beschermende laag op den duur onontbeerlijk. Voordeel is dat je ramen er na de verfbeurt weer voor jaren als nieuw uitzien.

Wil je ook de natuurlijke schoonheid van houten ramen ontdekken?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij raamspecialisten in je buurt.