Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Welk soort ramen isoleert het best?

In een tijd waarin veel aandacht uitgaat naar duurzaamheid en energiebesparing, kan je niet achterblijven. Je woning isoleren is een goed idee, ook door nieuwe ramen te plaatsen kan je het warmteverlies stevig inperken. Niet alleen het milieu, maar ook je portefeuille zal er uiteindelijk wel bij varen.

Ecologisch (ver)bouwen is vandaag van het grootste belang. Met nieuwe ramen kan je het warmteverlies van je woning voor een stuk inperken. Voor zo min mogelijk warmteverlies moet je bij het plaatsen van nieuwe ramen kijken naar twee zaken: de profielen en het glas. Het één kan niet zonder het andere. Goed isolerend schrijnwerk kiezen en er vervolgens onvoldoende isolerende vitrage in zetten zou zowat hetzelfde zijn als je ramen sluiten en ondertussen je voordeur wagenwijd openzetten.

Isolatiewaarde houten ramen

Houten ramen zijn erg geschikt voor passiefhuizen. Ze hebben een natuurlijke warme uitstraling en zijn makkelijk luchtdicht te maken. Met een U-waarde van 0,8 tot zelfs 0,63 W/m²K, isoleert hout ook het best van alle beschikbare materialen. Bovendien isoleert het niet alleen thermisch heel goed, maar houdt het ook overtollig straatlawaai tegen.

De precieze U-waarde wordt bepaald door de soort hout. Ook kijk je best naar de duurzaamheidscategorie van de houtsoort (van I tot V). Die geeft aan in welke mate het hout bestand is tegen vocht, schimmels, insecten… met I als meest duurzame categorie. Afzelia, maar ook dark red meranti en merbau zijn goede soorten voor schrijnwerk in ramen en deuren. Kastanje, douglas, lorken en sipo scoren wat slechter wat duurzaamheid betreft en moeten vooraf industrieel behandeld worden. Het voordeel van die soorten is dat de prijs wat lager ligt.

Daarnaast is hout een milieuvriendelijk materiaal voor ramen, aangezien het gemaakt is van een natuurlijke grondstof. Groot nadeel is dat je houten profielen veel onderhoud vergen.

Isolatiewaarde pvc ramen

Pvc is een kunststof en lichter dan staal, aluminium en vol hout. Bovendien hebben ramen in pvc uitstekende isolatiewaarden, tussen 1,2 W/m²K tot zelfs 0,78 W/m²K. Dat komt door het gebruik van luchtkamers, de zogeheten technische onderbrekingen. De lucht in de holtes zorgt voor een warmtebuffer. Bovendien zijn zulke ramen vrij gemakkelijk luchtdicht te maken en hebben ze nauwelijks onderhoud nodig.

Isolatiewaarde aluminium ramen

Vroeger vormde aluminium schrijnwerk algauw een koudebrug. Dat is bij de nieuwere generaties niet meer het geval. Ook dit soort profielen zijn immers uitgerust met thermische onderbrekingen. De U-waarde schommelt tussen de 0,88W/m²K en 0,78 W/m²K. Daardoor zijn ze, in combinatie met bijvoorbeeld hoogrendementsglas, zelfs bruikbaar in passiefhuizen.

Isolatiewaarde stalen ramen

Ramen in staal scoren met 1,2W/m²K het slechtst qua isolatiewaarde. Wel kunnen ze dikker glas aan, waardoor ze makkelijk superisolerend glas kunnen dragen.

Premie hoogrendementsglas

Als je niet alleen goed isolerend schrijnwerk laat plaatsen, maar ook meteen hoogrendementsglas plaatst, krijg je van je netbeheerder (Eandis, Infrax…) een premie van 12 of 15 euro per m².