Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

6 oorzaken van vocht in huis

Het ene vochtprobleem is het andere niet. Elk probleem heeft een specifieke oorzaak en behandelwijze. Een juiste diagnose kunnen stellen is al de helft van de oplossing.

Ongeveer een vijfde van het Vlaamse woningbestand heeft last van een of ander vochtprobleem.
Vaak is de oorzaak van het vochtprobleem moeilijk te achterhalen. Om het nog extra moeilijk te maken, manifesteert het vochtprobleem zich niet zelden op een andere plaats dan waar het ontstaan is.

De eerste stap naar een oplossing is een juiste diagnose van het vochtprobleem. Daarom vind je hier een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van een vochtprobleem in huis en hoe je ze kan herkennen:

1. Koudebruggen

Koudebruggen ontstaan door een verschil in isolatiedikte, door bijvoorbeeld een slechte of ontoereikende plaatsing van de isolatie. Precies op die plaatsen is vaak condens te zien. Het vocht in de lucht slaat immers altijd neer op de koudste plaatsen.

Koudebruggen zijn meestal de hoeken van de kamer, tussen plafond en muur. Ook raamkozijnen kunnen een koudebrug vormen. Als je het vochtprobleem niet aanpakt, riskeer je vochtplekken en schimmelvorming op de muur. Voldoende verluchten biedt een oplossing.

2. Gebrekkige ventilatie

Ook onvoldoende ventilatie kan leiden tot condens- en schimmelvorming. Vaak is dat het geval in ruimtes waar veel waterdamp geproduceerd wordt als badkamers of keukens, maar ook in slecht verwarmde ruimtes als slaapkamers, bergruimtes en zolders kan condensatie optreden.

De kamer elke dag 20 minuten tot een half uur verluchten kan al voldoende zijn om het vochtprobleem te verhelpen. Helpt dat niet of weinig, dan kan je ervoor kiezen een ventilatiesysteem te installeren.

3. Opstijgend vocht

Vochtige muren, loskomend behang, een muffe geur, schimmel… het zijn maar enkele symptomen van opstijgend of optrekkend vocht. Dit vochtprobleem ontstaat doordat grondwater de muren intrekt. Het doet zich vaak voor bij oudere huizen aangezien die niet voorzien zijn van een waterkering. Maar ook nieuwere huizen kunnen kampen met opstijgend vocht, bijvoorbeeld als de waterkering in de muren slecht geplaatst is. De vochtplekken bevinden zich altijd onder aan de binnenmuren, op een maximale hoogte van 1,5 m.

4. Doorslaand vocht

Dit vochtprobleem herken je meestal aan een groene schijn op de gevel van je woning. Bij doorslaand vocht sijpelt regenwater via scheuren of afbrokkelende voegen binnen in de muren. Langzamerhand raken die doortrokken van het water en zetten zich algen en mossen af op de natte gevelsteen.

Wordt het vochtprobleem niet tijdig aangepakt, dan kan dit, net als bij opstijgend vocht, leiden tot vochtplekken op de binnenmuren, loslatend behang, salpetervorming, schimmel…

5. Geen open voegen

In spouwmuren worden in het buitenste spouwblad enkele verticale voegen opengelaten. Die zorgen ervoor dat het regenwater dat bij hevige buien in de spouw dringt, kan verdampen. Zijn die zogeheten open stootvoegen toch dichtgemetst, dan kan het water veel moeilijker ontsnappen en ontstaat er mogelijk een vochtprobleem.

6. Waterlekken

Een lek in de waterleiding kan in vrij korte tijd veel schade aanrichten. Het vochtprobleem manifesteert zich daarbij meestal in de buurt van de lekkage. Als het vochtprobleem zich op meerdere plaatsen in huis voordoet, kan je een waterlek dus uitsluiten.

Voor een precieze lokalisatie van en een blijvende oplossing voor uw vochtprobleem, raadpleegt u best een expert in vochtbestrijding.

Laat uw vochtprobleem niet de spuigaten uitlopen

Vraag gratis offertes van vochtbestrijding specialisten in uw buurt.