Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Bib Asse kampt met vochtproblemen. En u?

Waterinsijpeling, schimmel op de muren, beschadigde boeken… De Assese bib zit met grote vochtproblemen. En u? Kampt uw woning ook met vochtinsijpeling? Een specialist brengt raad.

Nog maar acht jaar oud is het bibliotheeksgebouw in Asse. Maar al na enkele maanden begon het gebouw met waterlekken te kampen. Intussen zijn de vochtproblemen nog verergerd. Op het plafond heeft zich schimmel gevormd en al zo’n twintig boeken raakten beschadigd. Het bibpersoneel moet her en der zelfs emmers zetten om het water op te vangen. Het Assese gemeentebestuur heeft intussen een gespecialiseerd bedrijf aangesteld om de vochtproblemen weg te werken.

Oorzaken doorslaand vocht

Dat vochtproblemen zich voordoen in nieuwe gebouwen, is zeldzaam. Meestal ontstaan ze in oudere woningen. Door de jaren heen ontstaan immers barsten in het voegwerk en kieren tussen raam en gevelsteen. Daardoor kan bij hevige regenval water binnendringen in de muren en er zich opstapelen. In de winter kan het vocht in de muur bevriezen en zo nog grotere schade aanrichten.

Metselwerk en bakstenen zijn overigens nooit helemaal waterdicht en kunnen dus altijd water opnemen. Niet alleen bij een beschadigde gevel, maar ook bij woningen met een slecht gemaakte spouwmuur, foute of zelfs geen spouwmuurisolatie, kunnen dus vochtproblemen ontstaan door doorslaand vocht. Foutief isoleren houdt bijvoorbeeld in dat het isolatiemateriaal in de spouwmuur niet waterafstotend is.

De gevolgen van de vochtproblemen laten zich pas na verloop van tijd opmerken. Behang dat loslaat, een muffe geur in huis, schimmelvorming op binnenmuren, groene algen op de gevel, barsten in de steen… Het zijn allemaal symptomen van accute vochtproblemen.

Oplossingen doorslaand vocht

Gelukkig bestaan er oplossingen. Eerst moet de muur volledig gereinigd en hersteld worden. Een gespecialiseerd vochtbestrijding bedrijf vult de beschadigde voegen weer op en brengt nadien een impregnatiemiddel aan op de gevel. Meestal gaat het om een zogeheten capillair product. Dat is een vochtafstotende vloeistof die een filter op de bakstenen vormt, maar tegelijk de stenen toelaat te ‘ademen’. Bij niet-capillaire impregnatiemiddelen moet de spouw goed geventileerd kunnen worden, zodat achtergebleven vocht snel opdroogt.

Impregnatie is een duurzame oplossing voor vochtproblemen. Het duurt zo’n 15 jaar voor u opnieuw naar de gevel moet omkijken.

Wil u ook de vochtproblemen in uw woning verhelpen?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in vochtbestrijding.