Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Eerste hulp bij doorslaand vocht

Een vochtprobleem op je gevel valt niet altijd op, maar kan grote gevolgen hebben voor je huis. Zo kan het water tot in de binnenmuur sijpelen. Dit zogeheten doorslaand vocht kan schade toebrengen aan de structuur van je huis. Bovendien is een vochtige omgeving slecht voor je gezondheid. Het vochtprobleem tijdig aanpakken is dus de boodschap.

Oorzaken doorslaand vocht

Doorslaand vocht vindt altijd zijn oorsprong op de buitengevel van je huis. Loszittend of afbrokkelend voegwerk, scheuren of barsten in de gevel: het kan allemaal de oorzaak zijn van vochtinsijpeling.

Doorslaand vocht komt vooral voor bij oude huizen. De gevels ervan zijn immers opgebouwd uit poreuzere steen en laten dus gemakkelijker water door.

Ook na renovatiewerken aan je woning kan doorslaand vocht optreden. Laat je de buitenmuren zandstralen, dan ziet de gevelsteen er wel als nieuw uit, maar tegelijk is die minder beschermd tegen weer en wind.

Een vierde oorzaak van vochtige buitenmuren en doorslaand vocht is slecht aangebrachte spouwmuurisolatie. Ook dit is meestal het geval bij oudere huizen. In de jaren 70, de pioniersjaren van de isolatie, stonden het materiaal en de isolatietechniek immers nog niet op punt. Zo kan het zijn dat er geen waterafstotende isolatie gebruikt is of dat water zich ophoopt op slecht geïsoleerde plekken.

Symptomen doorslaand vocht

Een vochtige buitenmuur kan je herkennen aan de groene schijn die na verloop van tijd ontstaat. Die is te wijten aan de algen en mossen die zich op de gevelsteen ontwikkelen.

Pak je het doorslaand vocht niet tijdig aan, dan dringt het water steeds verder door tot in de binnenmuur en vormen zich vochtplekken. Nog later begint het behang los te laten, merk je een muffe geur in huis en nestelt zich zelfs zwarte schimmel op de muren. In tegenstelling tot bij opstijgend vocht, kan het vochtprobleem zich over de hele muur manifesteren, niet alleen aan de onderzijde.

Behandeling doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht is het belangrijk dat het probleem bij de kern, dus aan de buitengevel, wordt aangepakt. Daarbij moet uiteraard eerst de zwakke plek in de gevel opgespoord worden.

  • Muren opnieuw voegen: Doorslaand vocht wordt vaak veroorzaakt door afbrokkelende en loszittende voegen. Een oplossing is daarom de voegen te verwijderen en weer op te vullen met een waterdichte mortel. Vroeger werd overigens geen cement gebruikt in voegwerk. Ook daardoor absorberen de gevels van oudere huizen meer water.
  • Muren impregneren: Een erg sluitende oplossing tegen doorslaand vocht, is impregnatie. Daarbij wordt een vochtwerende vloeistof aangebracht op de natte buitenmuren. Die vloeistof vormt dan een beschermende laag op de gevelsteen. Muren impregneren kan je perfect zelf, maar bij twijfel roep je toch best de hulp in van een vochtbestrijding specialist. Die heeft immers de kennis en het materiaal om je muren weer voor zo’n 15 jaar vochtvrij te maken. Gebeurt de impregnatie op een slechte manier, dan kan het zijn dat het doorslaand vocht al snel weer de kop opsteekt. De kostprijs om je muren te laten impregneren ligt ook relatief laag. Gemiddeld betaal je 15 euro per vierkante meter.
  • Buitenmuur bekleden: Een andere mogelijkheid om doorslaand vocht aan te pakken, is de buitenmuur te bezetten met crepi, hardhout of kunststofplaten. Die oplossing is fors duurder, maar ook het meest doeltreffend, zeker als je ook isolatie laat plaatsen. De prijs hiervoor ligt meestal rond de 100 euro per vierkante meter.