Vind je ideale installateur Erkende installateurs in meer dan 300 Vlaamse gemeenten

Eerste hulp bij schimmelvorming op muren

Vocht in huis en schimmels worden vaak in één adem genoemd. Schimmels schaden je gezondheid en tasten de muren aan. Maar hoe ontstaan ze juist en – belangrijker nog – wat kan je eraan doen?

In de lucht die je inademt, zitten altijd sporen van schimmels. Dat is op zich geen probleem voor je gezondheid. Gevaarlijk wordt het pas als de sporen een voedingsbodem vinden om zich op af te zetten. Een vochtige muur is daarvoor ideaal. Die vochtige muur kan het gevolg zijn van een waterlek, opstijgend vocht, doorslaand vocht of een gebrek aan ventilatie, waardoor de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog wordt.

De schimmels kunnen neerslaan als een soort dons, maar kunnen er evengoed uitzien als gekleurde draadjes of vlekjes en zelfs zwarte puntjes.

Ventilatie

Vaak ontstaan schimmels dus doordat de ruimte te weinig geventileerd wordt. Maar ook ventilatiesystemen kunnen de vorming van schimmels in de hand werken, als die slecht onderhouden worden. Zo kan er binnen in het ventilatiesysteem vocht ontstaan. In een systeem dat de lucht afvoert (type C), is dat op de plaats waar koude buitenlucht in contact komt met de warme, afgevoerde binnenlucht. Eén keer per jaar maak je daarom best het rooster in de binnenmuur schoon. Bij een toe- en afvoersysteem (type D) zit de zwakke plek in de warmtewisselaar. Die moet dus ook regelmatig nagekeken worden op condensvorming.

Gezondheidsproblemen door schimmels

Schimmels kunnen allerlei ademhalingsproblemen veroorzaken. Zo kunnen ze allergische reacties teweegbrengen, met symptomen die doen denken aan hooikoorts of rhinitis: een lopende neus, hoestbuien, rode en tranende ogen… Worden ze niet verwijderd, dan kunnen de schimmels zelfs tot chronische rhinitis leiden.

Ook astma-patiënten pakken de vorming van schimmels op de muren best snel aan. Schimmels verergeren immers vaak astma-aanvallen.

Veel schimmels bevatten ook irriterende of giftige stoffen (mycotoxines), die huiduitslag veroorzaken.

Wat te doen tegen schimmels?

Schimmels moet je zo snel mogelijk verwijderen. Dat kan je zelf doen, maar evengoed kan je een specialist in vochtbestrijding raadplegen. Die kan meteen ook de oorzaak van de vochtproblemen wegnemen.

Verwijder je de schimmels zelf, dan bescherm je best armen, ogen en longen met lange handschoenen, een bril en een stofmasker. Met een schuurspons en detergent krijg je de schimmelvlekken vrij makkelijk weg. Nadien droog je de muur af. Op vochtige muren komt schimmel immers makkelijk terug.

Uiteraard is het verwijderen van de schimmel maar een eerste stap. Pak je het onderliggende vochtprobleem niet aan, dan ontwikkelt zich binnen de kortste keren weer een nieuwe laag schimmel. Elke dag 10 à 20 minuten ventileren kan al wonderen doen. Gaat het om een lekkage, opstijgend vocht of doorslaand vocht, dan neem je best contact op met een expert.